Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Λυκούργος Μαρκέας: Δέκα χρόνια τραγούδι (1979)

Ο Λυκούργος Μαρκέας έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1979 στα 53 του μόλις χρόνια. Παρά την 30χρονη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι και το πέρασμά του από όλα τα είδη μουσικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, μόλις στη δεκαετία του '70 αξιώθηκε να ηχογραφήσει τους τρεις όλους κι όλους προσωπικούς του δίσκους ("Χαλάλι σου, ζωή", "Ανθρώπινα και καθημερινά", "Νυχτώνει ξημερώνει") μέσα από τους οποίους γνώρισε πια και τη μεγάλη εμπορική καταξίωση.
Ήταν η δεκαετία που με τη στροφή του στο ελαφρολαϊκό τραγούδι έγινε περιζήτητος για το προσωπικό ρεπερτόριο πολλών μεγάλων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου. Έτσι, πέρα από τα 37 τραγούδια των τριών δικών του δίσκων, υπολογίζεται ότι μοίρασε σε δίσκους τραγουδιστών γύρω στα 50 ακόμη τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν μεγάλα σουξέ, κυρίως με τη Λίτσα Διαμάντη και τον Γιάννη Πάριο.
Αμέσως λοιπόν μετά το θάνατο του Λυκούργου Μαρκέα η MINOS έδωσε στην κυκλοφορία το αφιερωματικό άλμπουμ "Δέκα χρόνια τραγούδι", όπου συγκεντρώθηκαν μερικά από τα γνωστότερα σουξέ του συνθέτη στη συγκεκριμένη εταιρία, ηχογραφημένα κατά το διάστημα 1971-1979 και τραγουδισμένα από τα μεγάλα της ονόματα, όπως ο Γιάννης Πάριος, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Θέμης Ανδρεάδης και ο Δημήτρης Κοντολάζος. Πολλά από τα σουξέ αυτά σήμερα πια έχουν ξεχαστεί, κάποια πάντως ακούγονται με ενδιαφέρον, όπως τα: "Παράπονο η αγάπη μου", "Κάτι ξέρεις εσύ", "Πώς το 'κανε Θεέ μου", "Κάνε μια προσπάθεια και συ", "Προτιμότερο δραπέτες", "Απαντήστε μου". H εικόνα του εξωφύλλου φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Γιώργου Βακιρτζή.


(c) MINOS | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: