Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Λυκούργος Μαρκέας: Χαλάλι σου ζωή (1971)

Ο πρόωρα χαμένος συνθέτης Λυκούργος Μαρκέας (1926-1979) υπήρξε πολυγραφότατος και δημιουργικός σε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού, από το ελαφρό στις δεκαετίες του '50 και '60, μέχρι το λαϊκό και το ελαφρολαϊκό, του οποίου εξελίχθηκε στα χρόνια του '70 σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους με τεράστιες επιτυχίες συνεργαζόμενος με τα πρώτα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. 
Στο ξεκίνημά του έγραψε μουσική για πολλές επιθεωρήσεις, όπου εμφανίζονταν μεγάλα ονόματα του τραγουδιού ερμηνεύοντας δικά του τραγούδια, όπως η Καίτη Μπελίντα, η Μάριον Σίβα, η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης. Μάλιστα αρκετές φορές κι ο ίδιος δοκίμασε τις ερμηνευτικές του ικανότητες, ιδιαίτερα σε τραγούδια λαϊκού χρώματος. Παράλληλα έγραψε μουσική και τραγούδια για αρκετές ταινίες. Ίσως το μεγαλύτερο σουξέ του εκείνων των χρόνων ήταν το χαριτωμένο "Άσπρες κορδέλες" που το αγαπήσαμε με τη φωνή του Τώνη Μαρούδα.
Ωστόσο ο πρώτος μεγάλος του δίσκος δεν εκδόθηκε παρά στο ξεκίνημα της δεκαετίας του '70, όταν πλέον είχε αφήσει πίσω την "ελαφρά" του περίοδο και ξανοίχτηκε στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού με στοιχεία "έντεχνου" που του έδωσε την ευκαιρία να βγει από την αφάνεια και γνωρίσει τη μεγάλη καταξίωση, αν και συνέχισε να κατακερματίζει τη δουλειά του σκορπώντας αφειδώς τα τραγούδια του σε προσωπικούς δίσκους διαφόρων τραγουδιστών της εποχής (Γιάννης Καλατζής, Γιάννης Πάριος, Λίτσα Διαμάντη, Τόλης Βοσκόπουλος, Τζένη Βάνου, Ελένη Ροδά, Λίτσα Σακελλαρίου, Φίλιππος Νικολάου κ.ά.).
Ο τίτλος του πρώτου προσωπικού δίσκου του Λυκούργου Μαρκέα ήταν "Χαλάλι σου ζωή" και κυκλοφόρησε το 1971 από την Columbia. Έμελλε μάλιστα νε είναι και ο μοναδικός του στη μεγάλη αυτή εταιρία, γιατί στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της Minos, όπου και παρέμεινε ως το θάνατό του. Περιλαμβάνει δώδεκα κεφάτα τραγούδια σε στίχους του επίσης πολυγραφότατου λαϊκού στιχουργού Θάνου Σοφού. Τα ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας και η Μαίρη Μαράντη. Καλογραμμένα τραγούδια, σωστά ενορχηστρωμένα και με πολύ καλές ερμηνείες, τα περισσότερα ακούστηκαν πολύ εκείνο τον καιρό, έστω κι αν σήμερα πια έχουν ολότελα ξεχαστεί. Ξεχώρισαν λίγο παραπάνω τα: "Θα πάρω το γιαλό" και "Μαλώσαμε μαλώσαμε".


(c) EMI Columbia | 1971 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: