Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Σταμάτης Κόκοτας: Κόκοτας για πάντα (1983)

Επανέρχομαι και πάλι στον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Σταμάτη Κόκοτα, για να προσθέσω στον Δισκοβόλο έναν ακόμη προσωπικό του δίσκο από την όψιμη δισκογραφική του περίοδο κατά τη δεκαετία του '80, όταν πλέον είχε κλείσει ο κύκλος της μεγάλης του ακμής και δημοτικότητας και προσπαθούσε να σταθεί στο χώρο με τραγούδια ελαφρολαϊκού ύφους, χωρίς πάντως ιδιαίτερη απήχηση πλέον στο κοινό του που έμοιαζε να είχε ξεχάσει το παλιό του είδωλο αναγκάζοντας έτσι τον τραγουδιστή σε σταδιακή απόσυρση από το προσκήνιο.
Ο δίσκος έχει τίτλο "Κόκοτας για πάντα" κι εκδόθηκε από τη Minos το 1983. Περιλαμβάνει δώδεκα απλά ελαφρολαϊκά τραγουδάκια, όλα (πλην δύο) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, πράγμα που αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του άλμπουμ. Πέντε από τα τραγούδια έχουν μουσική του Γιάννη Σπανού και χαρακτηρίζονται από συμπαθητικούς μελωδικούς ρυθμούς, χωρίς όμως εκείνη την παλιά σπίθα των τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη που να τους δίνει μια ταυτότητα. 
Η έκπληξη έρχεται από την παρουσία του ίδιου του τραγουδιστή ως συνθέτη έξι τραγουδιών που διακρίνονται για τους ζωηρούς και κεφάτους τους ρυθμούς πάνω στα γνωστά κλισέ των πιασάρικων τραγουδιών της πίστας, πράγμα που συνετέλεσε ώστε μερικά από αυτά να ακουστούν λίγο περαπάνω, αλλά σύντομα να ξεχαστούν ολότελα. 
Τέλος, ένα τραγούδι έχει μουσική του Μιχάλη Καρρά που τον γνωρίσαμε στη δεκαετία του '70 ως συνθέτη τραγουδιών για τη φωνή της Νάντιας Κωνσταντοπούλου, αλλά (αργότερα) και του Γιάννη Πουλόπουλου, της Ρένας Κουμιώτη, του Φίλιππου Νικολάου και άλλων, καθώς κι ενός ορχηστρικού δίσκου αφιερωμένου στον Καβάφη!


(c) Minos | 1983 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: