Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Δήμος Μούτσης: Ηρώδειο (live, 1999)

Με την κυκλοφορία του δίσκου "Για πούλημα λοιπόν!" (1994) ο Δήμος Μούτσης έπαψε οριστικά να ηχογραφεί καινούργια τραγούδια εμμένοντας στην άρνησή του να ξαναμπεί στο στούντιο με νέο υλικό, παρόλο που κάποια στιγμή φάνηκε ότι ήταν έτοιμος να το κάνει και είχε γραφτεί ευρέως ότι επέκειτο η κυκλοφορία της νέας του δουλειάς με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου και πιθανόν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα! 
Δυστυχώς όμως αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ κι έτσι εμείς που εκτιμούμε βαθιά τη μουσική του σπουδαίου αυτού συνθέτη μένουμε μ' ένα παράπονο, όπως λέει κι εκείνο το παλιό του τραγούδι, με μοναδική μας παρηγοριά την προσωρινή επιστροφή του στο κλείσιμο του αιώνα και της χιλιετίας, όταν το καλοκαίρι του 1999, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Αθηνών, πραγματοποίησε μια διπλή μεγάλη συναυλία στις 18 και 19 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά κι αμέσως μετά εκδόθηκε σε διπλό δίσκο από τη Minos.
Αν και έχω μια αρνητική προδιάθεση για τις ζωντανές ηχογραφήσεις γενικώς, γιατί συνήθως "βιάζουν" το αυθεντικό υλικό στην προσπάθεια των ερμηνευτών να ξεφύγουν από την επιρροή της πρώτης εκτέλεσης, η οποία συνήθως ήταν σφραγισμένη από κλασικές ερμηνείες μεγάλων τραγουδιστών, οφείλω να ομολογήσω ότι η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι συναρπαστική από κάθε άποψη: Πρώτα πρώτα γιατί μας χαρίζει ένα χορταστικό πρόγραμμα με τριάντα ένα αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη που καλύπτουν μια διαδρομή κάπου τριάντα χρόνων. Έπειτα γιατί έχουμε δυο σπουδαίους ερμηνευτές, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Δήμητρα Γαλάνη, οι οποίοι δεν δείχνουν κανένα σύμπλεγμα απέναντι στις μεγάλες πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών και στέκονται με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι σε ένα εκλεκτό κοινό που τους αποθεώνει αυθόρμητα. Κι επίσης έχουμε και μια εγγραφή από τις καλύτερες που έχω ακούσει ποτέ σε live, έστω κι αν ένα τέτοιο υλικό υφίσταται μεγάλη επεξεργασία πάντα στο στούντιο, πριν καταγραφεί σε δίσκο.
Να προσθέσω ότι ο ίδιος ο συνθέτης συμμετέχει και ως ερμηνευτής σε κάποια τραγούδια, ιδιαίτερα στο εναρκτήριο ("Και σχόλιο ουδέν") που είναι γραμμένο ειδικά για τη συναυλία και αποτελεί ένα είδος παρουσίασης των συντελεστών της διπλής εκείνης βραδιάς (τραγουδιστών και μουσικών). Συμμετέχει επίσης η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, μια συμμετοχή πραγματική έκπληξη ερμηνεύοντας δυο τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και το αγαπημένο "Στους μπαξέδες" που πρώτη ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού κι ωστόσο αυτή εδώ η δεύτερη εκτέλεση μπορώ να πω ότι δίνει καινούργια ζωή στο κλασικό αυτό αριστούργημα!
Αναφέρω επίσης και μερικά από τα πολλά ονόματα των μουσικών της συναυλίας: Ο Τάκης Φαραζής είναι στο πιάνο, ο Μιχάλης Βοριάς στο βιολί, ο Γιάννης Σινάνης στο μπουζούκι και Άκης Τουρκογιώργης στην ηλεκτρική κιθάρα.

(c) Minos | 1999 | Live | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: