Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Τα ορχηστρικά του Ξαρχάκου: Νούρα Νούρα (2006)

Ένα ανατολίτικο παραμύθι διηγείται ο Σταύρος Ξαρχάκος με τους ήχους της ορχήστρας του στο έργο του "Νούρα Νούρα". Πρόκειται για μια παλιότερη ανέκδοτη σύνθεση του δημιουργού που γράφτηκε το 1984, αλλά παρέμενε στα συρτάρια του, μαζί με άφθονο ακόμη υλικό, μέχρι το 2006, όταν και ηχογραφήθηκε για τη Legend και κυκλοφόρησε σε δίσκο. 
Είχε γίνει μια συστηματική προσπάθεια εκείνη την περίοδο να ανασυρθούν από την αφάνεια πολλά ακυκλοφόρητα έργα του συνθέτη, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό έγινε, μέχρι τη στιγμή που ο ασυμβίβαστος δημιουργός συγκρούστηκε με τους υπεύθυνους της εταιρίας και την εγκατέλειψε. Η έκδοση του "Νούρα Νούρα" δείχνει πόσο χαμένοι βγαίνουμε όλοι εμείς που εκτιμούμε το έργο του συνθέτη από το γεγονός ότι στερούμαστε τη χαρά να απολαύσουμε πάμπολλα άλλα έργα του που κρύβονται πεισματικά στα συρτάρια του! 
Ο δίσκος πάντως ευτύχησε μιας πολύ επιμελημένης έκδοσης διακοσμημένης με τις πολύ όμορφες ζωγραφιές του Γιώργου Σταθόπουλου, όλες εμπνευσμένες από το παραμύθι που κρύβεται πίσω από τα ορχηστρικά θέματα του Σταύρου Ξαρχάκου. 
Ο Νίκος και ο Γιώργος Λαβράνος συνεργάζονται γι αμια φορά ακόμη με τον συνθέτη παίζοντας πιάνο και κρουστά, ενώ ο Φίλιππος Τσεμπερούλης παίζει ξύλινα πνευστά, ο Τάσος Διακογιώργης σαντούρι, ο Νίκος Δεσποτίδης βιολί και ο Μπάμπης Λασκαρίδης κιθάρες. Φυσικά την ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

(c) Legend | 2006 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: