Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μελοποιεί Μπρεχτ (2019)

Ένας δίσκος πραγματική έκπληξη έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου με την υπογραφή του αγαπημένου τραγουδιστή και τραγουδοποιού Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ένας δίσκος του συνθέτη και όχι του τραγουδιστή Παπακωνσταντίνου.
Βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο η εμπλοκή του καλλιτέχνη και στο πεδίο της σύνθεσης, αφού στο παρελθόν και μάλιστα από πολύ παλιά είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του και σ' αυτό το πεδίο, συχνά μάλιστα με τεράστια εμπορική απήχηση. Αλλά εδώ μιλάμε πλέον για μια δουλειά που έχει σχέση με το θέατρο και μάλιστα ενός απαιτητικού θεατρικού δημιουργού, όπως είναι ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ που έχει σημαδέψει τη θεατρική τέχνη του 20ου αιώνα.
Πρόκειται λοιπόν για τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για το θεατρικό έργο "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν", ένα κλασικό θεατρικό παραμύθι γραμμένο στα χρόνια του Μεσοπολέμου με δράση που τοποθετείται στην πόλη Σετσουάν της Κίνας επιστρατεύοντας όλους τους θεατρικούς κώδικες (π.χ. αποστασιοποίηση) που χαρακτηρίζουν τη μπρεχτική δραματουργία.
Το έργο ανέβηκε στο θέατρο Θησείον στις 2 Οκτωβρίου 2019 σε 30 πολύ πετυχημένες παραστάσεις περιοδεύοντας μάλιστα και σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης, υπεύθυνος της καλλιτεχνικής εταιρείας "Μυθωδία". Έλαβαν μέρος πολλοί γνωστοί και άγνωστοι ηθοποιοί, πολλοί από τους οποίους ερμηνεύουν διπλούς ρόλους. Αναφέρω μερικά ονόματα: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηρώ Μουκίου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Κάππας, Γιάννης Καλατζόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βαλέρια Δημητριάδου.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συνέθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό soundtrack, όπου αναμιγνύει ελεύθερα διάφορα μουσικά είδη με κάποιες φευγαλέες έστω ροκ πινελιές χαρίζοντάς μας απλές και λειτουργικές μελωδίες τραγουδισμένες από τους ηθοποιούς της παράστασης. Η ελληνική απόδοση των στίχων ανήκει στη Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι όλα τα μουσικά όργανα ερμηνεύονται από τους ίδιους τους ηθοποιούς!


(c) Rain Music | 2019 | πηγή: Δημ.Δημ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: