Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Τα ορχηστρικά του Ξαρχάκου: Ωδή-Πορείας Εγκώμιον (2010)

Το φιλόδοξο και μεγάλης διάρκειας έργο "Ωδή - Πορείας Εγκώμιον" του Σταύρου Ξαρχάκου αποτελεί μιαν αλλιώτικη ματιά στην ουσία της ελληνικότητας με εργαλεία καθαρώς μουσικά και καλλιτεχνικά. Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη με τις ονομασίες "Ωδή Α" και "Ωδή Β".
Το πρώτο μέρος (CD1) εστιάζει το ενδιαφέρον του στο Αιγαίο ως μήτρα του ελληνικού πνεύματος που εξακτινίσθηκε σ' ολόκληρη την οικουμένη. Η μουσική ακολουθεί τ' αχνάρια των ήχων της θάλασσας μέσα από μουσικές μεταμορφώσεις κλασικών μουσικών θεμάτων από την ελληνική παράδοση στη χωροχρονική της διάσταση (αρχαίο και βυζαντινό μέλος, δημοτικό τραγούδι).
Το δεύτερο μέρος (CD2) εστιάζεται στη λόγια μουσική γραμματεία με αναδρομές από τον Ευριπίδη μέχρι τον "Ερωτόκριτο" και τον Μακρυγιάννη. Το έργο ακολουθεί το κυκλικό σχήμα και κλείνει επιστρέφοντας στην αρχετυπική εκδοχή του αιγαιικού μύθου μέσα από ένα οργιαστικό θέμα διονυσιακού χαρακτήρα.
Η ηχογράφηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή της σπουδαίας Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την οποία διηύθυνε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Σταύρος Ξαρχάκος. Τη χορωδία αποτελούν μέλη της ΚΟΕΜ. Η σύνθεση χρονολογείται τουλάχιστον δέκα χρόνια παλιότερα, αλλά παρέμενε ανέκδοτη - μαζί με πληθώρα άλλων έργων του συνθέτη - μέχρι πρόσφατα, όταν ανέλαβε τη δισκογράφησή της η εβδομαδιαία εφημερίδα RealNews. 

Η έκδοση συνοδεύεται από 10σέλιδο έντυπο με ένα εξαιρετικά πυκνογραμμένο κείμενο του καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη, στο οποίο επιχειρείται μια ιδιαίτερα διεισδυτική ανάλυση του έργου. Αντιγράφω την κατακλείδα του κειμένου:
"...Η αξία του έργου αυτού του Σταύρου Ξαρχάκου ξεπερνάει, όπως γίνεται αντιληπτό την πρωταρχική του φιλοδοξία, καθώς μας εισάγει ευθέως στο πεδίο της εθνικής αυτογνωσίας. Παραμένει όμως ένα έργο πρωτογενές που αναδεικνύει τις αρετές του ελληνικού μουσικού πολιτισμού και συγχρόνως τον ανασυνθέτει σε μια μουσική πανδαισία που φέρει τη σφραγίδα μιας ιδιοφυούς συνάντησης των πηγών με την πρωτοτυπία του δημιουργού".

(c) RealNews | 2010 | πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: