Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Τα ορχηστρικά του Ξαρχάκου: Pandora's Manhattan (2007)

Με τον αγγλόφωνο τίτλο "Pandora's Manhattan" εκδόθηκε ένα ακόμη ενδιαφέρον ορχηστρικό έργο του Σταύρου Ξαρχάκου γραμμένο παλιότερα, αλλά δισκογραφημένο μόλις το 2007 για λογαριασμό της Legend, λίγο πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την εταιρία και αποφασίσει να ακολουθήσει ανεξάρτητη πλέον πορεία.
Πρόκειται για ένα ελάχιστα γνωστό ορχηστρικό έργο που εμπνεύστηκε ο συνθέτης σε ένα ταξίδι με την εννιάχρονη τότε κόρη του Πανδώρα στη Νέα Υόρκη το 1982. Η μουσική του αποδίδει τα χρώματα του τοπίου της μεγαλούπολης, όπου είχε ζήσει για ένα διάστημα πιο παλιά ο ίδιος ως σπουδαστής στην περίφημη Juilliard School. Ο συνθέτης προσπαθεί να αποδώσει τη μουσική εικονογραφία από την οπτική και τον αυθορμητισμό ενός μικρού παιδιού που βλέπει εκστασιασμένο τα εντυπωσιακά κτίρια και τις λεωφόρους του Μανχάταν. Φυσικά αυτή είναι μια οπτική υποκριτική, γιατί στην πραγματικότητα οι εικόνες ξεχύνονται από τη βιωματική επαφή του δημιουργού με το χώρο και γιαυτό η μουσική είναι προσαρμοσμένη πολύ πειστικά στους νεοϋορκέζικους ήχους και είναι εμποτισμένη με χρωματισμούς της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού, ενώ κάποιες στιγμές δημιουργεί την αίσθηση ενός soundtrack κάποιου απροσδιόριστου σεναρίου. 
Το έργο γράφτηκε την ίδια χρονιά, αλλά παρέμεινε για χρόνια ανέκδοτο. Ένας εντελώς διαφορετικός Ξαρχάκος που δείχνει εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα σε πολύ διαφορετικούς από την προσωπική του μανιέρα μουσικούς τρόπους. Συνοδοιπόροι του σ' αυτό το καινούργιο ταξίδι οι μουσικοί Νίκος Λαβράνος στα πλήκτρα, Γιώργος Λαβράνος στα κρουστά, Φίλιππος Τσεμπερούλης στα ξύλικνα πνευστά και το σαξόφωνο, Γιώργος Λασκαράκης στην κιθάρα και Γιώργος Ζηκογιάννης στο κοντραμπάσο.


(c) Legend | 2007 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: