Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Ο Ανδριόπουλος στη Lyra: Αργοναύτες (1998)

Η δισκογραφία του Ηλία Ανδριόπουλου κοσμείται από μια σειρά ευαίσθητων και λυρικών μελοποιήσεων πάνω σε επιλεγμένα ποιήματα τριών μεγάλων μας ποιητών: Του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869), του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971) και του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996). Ειδικά με την ποίηση του Ελύτη ο συνθέτης έχει αναπτύξει ξεχωριστή και ιδιαίτερα γόνιμη σχέση, καθώς ο μελοποιημένος κύκλος των "Προσανατολισμών" έχει εμφανιστεί στη δισκογραφία σε τρεις διαφορετικές εκδοχές.
Οι "Αργοναύτες", ο τελευταίος μέχρι σήμερα κύκλος λαϊκών τραγουδιών του συνθέτη είναι ένας ακόμη δίσκος που βασίζεται στη μελοποιημένη ποίηση. Συγκεκριμένα, κατά το ήμισυ περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Γκάτσου, ενώ κατά το άλλο ήμισυ τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και του συνθέτη, καθώς και δύο οργανικά θέματα. Μερικά από τα ποιήματα του Σεφέρη ("Αγιανάπα Β'", "Σαντορίνη", "Όνειρο") ερμηνεύονται εδώ σε δεύτερη εκτέλεση, αφού προέρχονται από τον πρώτο δίσκο του συνθέτη "Κύκλος Σεφέρη" (1976). Συγκρίνοντας τις δύο εκτελέσεις προκύπτει σαφώς ότι η πρώτη (με Ξυλούρη και Πρωτοψάλτη) υπερέχει, ενώ η παρούσα ερμηνεία μοιάζει κάπως πιο υποτονική και άνευρη.
Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του δίσκου ωστόσο είναι το "Τραγούδι του παλιού καιρού", που είναι μοιρασμένο σε δύο επιμέρους τραγούδια με την ίδια μελωδία, από τα οποία το δεύτερο ονομάζεται "Στου ονείρου τα μπαλκόνια". Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά ποιήματα του Νίκου Γκάτσου (πέρα από την "Αμοργό"), τα οποία είχαν μείνει χωρίς μελοποίηση. Ο Ανδριόπουλος συνέθεσε ένα δυνατό ορθόδοξο ζεϊμπέκικο, από τα ωραιότερα των τελευταίων χρόνων.
Τα τραγούδια ερμηνεύονται με ωριμότητα από τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου. Στα αφηγηματικά μέρη ακούγεται η τόσο οικεία φωνή του ηθοποιού Γιάννη Φέρτη.

Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας υπογράφει ο Νίκος Πλατύραχος, ενώ τη γενική επιμέλεια της πολύ φροντισμένης αυτής έκδοσης έχει ο γνωστός μουσικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας.

(c) Lyra | 1998 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: