Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Δήμος Μούτσης: Εργατική Συμφωνία (1976)

Ένα χρόνο μετά την "Τετραλογία", με την οποία ο Δήμος Μούτσης μας προειδοποίησε πολύ αποφασιστικά ότι ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το παλιό του ύφος και να αναζητήσει καινούργιους τρόπους έκφρασης, ήρθε η "Εργατική Συμφωνία", ένας θεατρικός δίσκος με τα τραγούδια που έγραψε για τη θεατρική παράσταση "Απεργία" του Γιώργου Σκούρτη πάνω σε στίχους του συγγραφέα.
Τα τραγούδια είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σκηνικής δράσης και γιαυτό δεν λειτουργούν και τόσο αποκομμένα από το φυσικό τους χώρο ως ανεξάρτητος κύκλος τραγουδιών. Η χορωδία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόδοση των σκηνών του πλήθους και των μαζικών κινητοποιήσεων, ενώ τα σολιστικά μέρη αποδίδουν η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και ο ίδιος ο συνθέτης που εδώ δοκιμάζει για πρώτη φορά τις φωνητικές του δυνατότητες. Στο ρόλο του αφεντικού ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας
Η μελωδική φλέβα του συνθέτη ωστόσο είναι πάντα παρούσα και μας προσφέρει μερικά όμορφα τραγούδια, όπως: "Η Γεωργία", "Κι ύστερα πάλι λες", "Ο Μοχάμετ απ' τ' Αλγέρι" και "Το τραγούδι του Περέντα".

Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική εργασία του συνθέτη στο πεδίο της σκηνικής μουσικής, όπου δεν είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, πέρα από μερικές ακόμη συνθέσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο, αν και η μόνη από τις δουλειές του αυτές που πέρασε στην επίσημη δισκογραφία παραμένει η "Εργατική Συμφωνία".

(c) EMI Columbia | 1976 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο για το "τραγούδι του Περέντα",Σκούρτης και Μούτσης άξιζε που συναντήθηκαν.Τραγούδι-απάντηση στα σημερινά ποσοστά συμμετοχής σε απεργιακές
κινητοποιήσεις.Κρίμα που ένας τέτοιος συνθέτης τα βρόντηξε και σταμάτησε να
παρουσιάζει καινούριες δουλειές του.