Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τα ορχηστρικά του Ξαρχάκου: Ελλήσποντος (1966)

Το 1966 είναι η χρονιά που ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει τον πρώτο κύκλο τραγουδιών του, το αριστουργηματικό "Ένα μεσημέρι", κλείνοντας εντυπωσιακά την πρώτη και ιδιαίτερα γόνιμη φάση της συνθετικής του πορείας, η οποία ξεκίνησε το 1962 και απέφερε μια σειρά καταπληκτικών λαϊκών τραγουδιών που σήμερα όλα τους θεωρούνται κλασικά. 
Απ' αυτή λοιπόν την πρώιμη και υπέροχη ανθολφορία της ιδιοφυίας του νεαρού συνθέτη επιλέχθηκαν δώδεκα ακριβές μελωδίες, οι οποίες σχημάτισαν τον ορχηστρικό κύκλο "Ελλήσποντος", όπου συνυπάρχουν αρμονικότατα στοιχεία της Ανατολής και της Δύσης τόσο στο μελωδικό, όσο και στο αρμονικό μέρος. Χρησιμοποιήθηκαν αυτούσιες οι ενορχηστρώσεις των αντίστοιχων τραγουδιών. Κυριαρχούν οι ρυθμοί του ζεϊμπέκικου, του χασάπικου και του χασαποσέρβικου με εντυπωσιακή ηχοχρωματική ποικιλία που τη διατρέχει πάντως μια επίμονη και υποδόρεια μελαγχολία. Το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της λαμπερής ορχήστρας. 
Διευκρινίζω ότι με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο κυκλοφόρησε δέκα χρόνια αργότερα (1976) ένας ακόμη ορχηστρικός δίσκος του συνθέτη ενταγμένος στην τουριστικής αισθητικής σειρά "Greece Is The Music Of..." που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του '70 από την Columbia με αφιερώματα στους μεγάλους δημιουργούς του ρεπερτορίου της.


(c) EMI Columbia | 1966 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Yasin είπε...

Thanks for your all shares.
But I didn't see download link?