Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ο Ανδριόπουλος στη Lyra: Οι ξένες πόρτες (1985)


Πέντε χρόνια μετά τα "Λαϊκά προάστια" ο Ηλίας Ανδριόπουλος ξανασυναντιέται με τη Σωτηρία Μπέλλου στο λαϊκό κύκλο τραγουδιών "Οι ξένες πόρτες" που εκδόθηκε το 1985 από τη Lyra και μοιάζει σαν φυσική συνέχεια του προηγούμενου δίσκου, με τη διαφορά ότι εδώ τη θέση του Μιχάλη Μπουρμπούλη στους στίχους πήρε ο Μάνος Ελευθερίου, στη δεύτερη μεγάλη συνεργασία του με τον συνθέτη μετά τα "Γράμματα στον Μακρυγιάννη" (1979).
Για την ακρίβεια, από τα δώδεκα μέρη του άλμπουμ τα επτά έχουν στίχους του Ελευθερίου, ενώ σε τρία τραγούδια τα λόγια ανήκουν στον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος μάλιστα ερμηνεύει και δύο απ' αυτά. Στο δίσκο επίσης περιλαμβάνεται και το πανέμορφο οργανικό "Μοτίβο του παλιού καιρού" σε ύφος concertante για τις δυο κλασικές κιθάρες του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Στέλλας Κυπραίου.
Το εναρκτήριο τραγούδι («Τα τελευταία σήματα») είναι ένα δυνατό ζεϊμπέκικο που αφήνει καλές εντυπώσεις. Ωστόσο τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου νομίζω πως είναι το «Μοναχικέ μου φίλε» και κυρίως η υπέροχη μπαλάντα «Τραγούδι του 1985» που ερμηνεύει με πολλή ευαισθησία ο ίδιος ο συνθέτης.
Ο δίσκος δε γνώρισε την ίδια επιτυχία με τον πρώτο, παρόλο που η συνταγή που εφαρμόστηκε ήταν παρόμοια. Στέρεοι λαϊκοί ρυθμοί, θαυμάσια ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη και φυσικά μεγάλη ερμηνεία από τη Σωτηρία Μπέλλου. Στο μπουζούκι είναι ο μέγας δεξιοτέχνης Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ συμμετέχει και η παιδική χορωδία του Συλλόγου Φαρακλάδων "Εύγερος" της Κεφαλονιάς υπό τη διεύθυνση του Διονύση Αποστολάτου.

Ο δίσκος επανεκδόθηκε ψηφιακά δύο φορές. Στη δεύτερη ψηφιακή επανέκδοση του 2008 το αρχικό εξώφυλλο αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό, όπως το συνήθιζε η εταιρία υπό τη νέα της διεύθυνση εκείνη την περίοδο! (Ακατ)ανόητη ενέργεια...

(c) LYRA | 1985 | Επανέκδοση: 2008 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: