Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Νίκος Χουλιαράς: Τα ωραιότερα τραγούδια (1978)

Λέγαμε λοιπόν χθες στην παρουσίαση του δίσκου "Ο Άραχθος" (1973) ότι ο Νίκος Χουλιαράς αμέσως μετά αποφάσισε να αποσυρθεί από το δισκογραφικό προσκήνιο και να αφοσιωθεί στα εικαστικά και λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα. Η αποχή αυτή κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1993 που επανήλθε δυναμικά με καινούργιο υλικό και αρκετά διαφορετικό ύφος.
Πάντως η Lyra φρόντισε να συντηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού για τον σεμνό τραγουδοποιό κι έτσι πέντε χρόνια αργότερα, το 1978, έριξε στην αγορά μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή τραγουδιών του με τον μάλλον ψευδεπίγραφο τίτλο "Τα ωραιότερα τραγούδια"
Και χαρακτηρίζω τον τίτλο "ψευδεπίγραφο", γιατί η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του δημιουργού κι ελάχιστα από τα πιο γνωστά του κι ασφαλώς ακόμη λιγότερα από τα ωραιότερά του. 
Όλο το υλικό, συνολικά δεκατέσσερα τραγούδια, αντλήθηκε από τους τέσσερις ολοκληρωμένους δίσκους του που είχαν εκδοθεί κατά το διάστημα 1967-1973. Προφανώς η επιλογή δεν έγινε από τον ίδιο, αλλά από τη δισκογραφική εταιρία, και περιλαμβάνει εκτός από πρωτότυπες συνθέσεις και αρκετά από τα υπέροχα ηπειρώτικα τραγούδια που είχαν μεταγραφεί τόσο όμορφα και ταιριαστά για τη φωνή του είτε από τον Νότη Μαυρουδή, είτε από τον Γιώργο Κοντογιώργο.


(c) LP | Lyra/Zodiac | 1978 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: