Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Νίκος Χουλιαράς, Αλίκη Καγιαλόγλου: Τα νησιά τ' ουρανού (1996)

Η δισκογραφική περιπέτεια του Νίκου Χουλιαρά (1940-2015) ολοκληρώνεται το 1996, τρία χρόνια μετά το δίσκο "Η νύχτα που μας ξέρει", με τον κύκλο τραγουδιών "Τα νησιά τ' ουρανού" που αποτελεί και το μουσικό του κύκνειο άσμα, αν και ως στιχουργός κάνει μια σύντομη επανεμφάνιση δέκα χρόνια αργότερα σε δίσκο του συγκροτήματος "Μικρές Περιπλανήσεις"
Τα τραγούδια του τελευταίου αυτού δίσκου του τα έγραψε αποκλειστικά για την υπέροχη φωνή της τότε συντρόφου του Αλίκης Καγιαλόγλου, μιας από τις ωραιότερες φωνές που ξεπήδησε στο τελείωμα της δεκαετίας του '70 κι έκανε σπουδαία πορεία στο ελληνικό τραγούδι ερμηνεύοντας κυρίως Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. 
Τα τραγούδια του δίσκου αποπνέουν έντονη ερωτική διάθεση και τρυφερότητα. Η μουσική κυλάει αυθόρμητα και ευχάριστα, με καθαρές μελωδίες και λιτή ενορχήστρωση επιμελημένη από τον Αριστείδη Χατζησταύρου υπό τη διεύθυνση του έμπειρου Τάσου Καρακατσάνη που παίζει και πιάνο, ενώ ο Κώστας Γρηγορέας παίζει κλασική κιθάρα, ο Ηρακλής Βαβάτσικας ακορντεόν, η Βιβή Γκέκα μαντολίνο και ο Vangjel Nina βιολοντσέλο. Όμορφα τραγούδια, πάντα στο ύφος της χαμηλόφωνης έντεχνης μπαλάντας. 
Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει με τη ζεστή κι εκφραστική φωνή του ένα από τα τραγούδια του δίσκου ("Της τρέλας η ζητιανιά"). Δικός του πίνακας επίσης κοσμεί το εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης του 1996, ο οποίος ατυχώς αντικαταστάθηκε στη μεταγενέστερη έκδοση του 2008 με μια τυπική φωτογραφία του ίδιου με την Καγιαλόγλου, ενώ το παλιό εξώφυλλο υποβιβάστηκε σε ένθετο!


(c) Lyra | 1996 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: