Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Angelique Ionatos: O erotas (1992)

Ο δίσκος "O Erotas" αποτελεί - κατά την εκτίμησή μου - την κορύφωση μιας εξαιρετικής δημιουργικής πορείας της Angelique Ionatos που είχε χτιστεί με προσεκτικά βήματα, κάθε φορά κι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, επί είκοσι ήδη χρόνια, από το πρώτο της φανέρωμα το 1972 με το "Resurrection" ως το 1992 που κυκλοφόρησε αυτός ο αριστουργηματικός κύκλος τραγουδιών.
Είναι ένας δίσκος επιτομή της τέχνης της εξαίρετης τραγουδοποιού. Εδώ βρίσκουμε όλα εκείνα τα εκλεκτά γνωρίσματα που την επέβαλαν ως σημαντική προσωπικότητα στη σύγχρονη γαλλική καλλιτεχνική ζωή. Προπάντων οι Έλληνες ποιητές που εκείνη τόλμησε να τους περάσει στο ξένο κοινό τραγουδώντας τους μάλιστα στην πρωτότυπη γλώσσας τους, την ελληνική! 
Ο αγαπημένος της Οδυσσέας Ελύτης που κρατά κι εδώ τη μερίδα του λέοντος με οκτώ μελοποιημένα ποιήματα - μερικά σε επανεκτέλεση -, αλλά και η Σαπφώ και ο Κώστας Καρυωτάκης, κι ακόμα ο Μίκης Θεοδωράκης με ένα απόσπασμα από το "Μαουτχάουζεν" σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με ένα από τα "Μοιρολόγια" του. 
Οι στενοί της επίσης συνεργάτες, Henri Agnel και Christian Boissel, είναι πάντα δίπλα της είτε ως ενορχηστρωτές, είτε ως διασκευαστές, είτε ως εκτελεστές των οργάνων.

Ο δίσκος ολοκληρώνει τη δεκάχρονη και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία της Αγγελικής με την εταιρία Auvidis και διαθέτει ένα ακόμη ακαταμάχητο προσόν: Μια εξαιρετική ηχογράφηση, από τις λαμπερότερες που έχω ακούσει ποτέ μου! Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα αριστούργημα που αξίζει ν' ανακαλύψουμε όλοι μας!

(c) Auvidis | 1992 | Διάρκεια: 55'14'' | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: