Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης, Georges Moustaki: Chansons pour Andréas (1970)

Το Απρίλιο του 1968 ο Μίκης Θεοδωράκης αποφυλακίστηκε προσωρινά από το χουντικό καθεστώς και εγκαταστάθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Βραχάτι, όπου καταπιάστηκε αμέσως με τη μελοποίηση τεσσάρων ποιημάτων που είχε γράψει στη φυλακή, αφιερωμένων στον συγκρατούμενό του Ανδρέα Λεντάκη, σημαίνον τότε στέλεχος της ΕΔΑ. Πρόκειται για τον κύκλο "Τα τραγούδια του Ανδρέα", ο οποίος πρωτοεκτελέστηκε μετά τη φυγή του συνθέτη στο εξωτερικό το 1970. Συγκεκριμένα, η πρώτη εκτέλεση έγινε στη Ρώμη με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη, με τον οποίο ηχογραφήθηκε το 1971 και κυκλοφόρησε από την Polydor ως μέρος της συγκεντρωτικής έκδοσης "Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη Νο 2".
Ωστόσο η πρώτη ηχογράφηση του κύκλου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1970 με ερμηνευτή τον σπουδαίο Ελληνογάλλο τραγουδοποιό Georges Moustaki (1934-2013), ο οποίος ερμήνευσε το έργο στα γαλλικά σε δική του μετάφραση και υπό τη μουσική διεύθυνση του Hubert Rostaing. Η σπάνια αυτή εκτέλεση κυκλοφόρησε στη διεθνή αγορά σε δισκάκι 45άρι extended από τη γαλλική Polydor με τίτλο "Chansons pour Andréas". Την ίδια εποχή ο Moustaki ηχογράφησε και άλλα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ("Requiem per chi sa chi", "L' uomo dal cuore ferrito"), τα οποία πια είναι δυσεύρετα.


(c) Vinyl 45'' extended | Polydor | 1970 | πηγή: π.Αρτ.

3 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Αξεπεραστα!!!!

n0str0 είπε...

Για μια ακομη φορα ο αγαπητος Blogger μας προσεφερε ενα αξεπεραστο μουσικο θεμα.
Σ'ευχαριστω φιλε μου

Dimitris Dimitriou είπε...

¨Όσα ευχαριστώ και να σας πω,είναι λίγα.Δισκοβόλε και π.Αρτ.να είστε πάντα καλά και να προσφέρετε χαρά και συγκίνηση σ΄όλους.
ΜΠΡΑΒΟ!