Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η Γιοβάννα στο Παρίσι (1964)

Η σπουδαία και πολυπράγμων καλλιτέχνις Γιοβάννα (γενν. 1940), κατά κόσμον Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή, τραγουδίστρια, ποιήτρια και μυθιστοριογράφος, γνώρισε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60 μια διεθνή καταξίωση, όταν συμμετέχοντας σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ και συναυλίες κατάφερε να γίνει μεγάλο όνομα στη Σοβιετική Ένωση συνοδευόμενη από τον Μίμη Πλέσσα ή τον Κώστα Κλάββα, αλλά να έχει και πολύ πετυχημένα περάσματα από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ηχογραφώντας τραγούδια σε διάφορες γλώσσες. 
Το 1964 βρέθηκε στη Γαλλία κι εκεί συναντήθηκε με τον έτερο κοσμοπολίτη συμπατριώτη μας, τον συνθέτη Γιάννη Σπανό, ο οποίος ήταν ήδη εκεί ένας καταξιωμένος πιανίστας στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα συνοδεύοντας μεγάλα ονόματα της γαλλικής σκηνής, όπως η Cora Vancaire, ο Serge Gainsbourg ή η Beatrice Arnac. Η ίδια ο Μπριζίτ Μπαρντό είχε ήδη τραγουδήσει τα πρώτα του τραγούδια, ενώ ακολούθησαν μεγάλες συνεργασίες με τον Marcel Rothel, τη Marie Laforet, την Pia Colombo, τη Michele Arnaud, τη δική μας Σούλα Μαρκίζη (Μπιρμπίλη) και πάνω απ' όλους την ιέρεια του γαλλικού υπαρξισμού Juliette Greco.
Εκείνη τη χρονιά λοιπόν η Γιοβάννα ηχογράφησε για τη γαλλική Polydor ένα extended 45άρι με τέσσερα πολύ όμορφα γαλλικά τραγούδια. Το ένα από αυτά ("Le ciel est une plage") γράφτηκε από τον Γιάννη Σπανό σε στίχους Jean Naty, ενώ τα υπόλοιπα υπογράφονται από διάφορους Γάλλους δημιουργούς (G. Wagenheim, E. Werner, W. Schloter). 
Το τραγούδι του Γιάννη Σπανού αμέσως μετά ηχογραφήθηκε και στην Ελλάδα με τίτλο "Ποιος να σφυρίζει" (στίχοι Αλέξη Αλεξόπουλου), πρώτα με τη Νέλλη Μάνου κι αμέσως μετά με την ίδια τη Γιοβάννα. Σημειώνω επίσης ότι η γαλλική version με τη Γιοβάννα ακούστηκε και στην ελληνική ταινία "Έκλαψα πικρά για σένα", παραγωγής 1964.




(c) Vinyl 45'' extended | Polydor | 1964 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: