Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Henryk Szeryng: In Recital (1960)

Λέω ν' ανοίξω σήμερα μια παρένθεση στην παρουσίαση ξεχασμένων ελληνικών δίσκων, για να σας "συστήσω" τον αγαπημένο μου βιρτουόζο του κλασικού ρεπερτορίου, τον Πολωνό βιολονίστα Henryk Szeryng.
O Henryk Szeryng (1918-1988) λοιπόν γεννήθηκε στη Βαρσοβία στο τέλος του α' παγκόσμιου πολέμου από οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, γεγονός που τον οδήγησε σε μεγάλες περιπέτειες στη ζωή του, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του μερικά χρόνια αργότερα. Σπούδασε μουσική στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου έκανε και το ντεμπούτο του ως σολίστ το 1933 ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για Βιολί του Johannes Brahms. Το 1941 κατέφυγε ως πρόσφυγας στο Μεξικό, όπου έλαβε τη μεξικανική υπηκοότητα και υπηρέτησε τη νέα του πατρίδα από διάφορες θέσεις με πάμπολλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η καθιέρωση ενός δεθνούς μουσικού φεστιβάλ που έφερε το όνομά του.
Ο Szeryng υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος στο χώρο της κλασικής δισκογραφίας μ' ένα ευρύτατο φάσμα ερμηνειών από την εποχή του Μπαρόκ (Bach, Vivaldi κλπ) μέχρι τα πιο πρωτοποριακά ρεύματα του 20ου αιώνα (Stravinsky, Bartok κλπ). Το παίξιμό του διακρίνονταν για την απόλυτη ηχητική διαύγεια, την αλάνθαστη τεχνική και τη γλυκύτητα των χρωματισμών του. Η ηχογράφηση του Κοντσέρτου για Βιολί του Ludwig van Beethoven το 1973 με την Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου αρχιμουσικού Bernard Haitink είναι για μένα η καλύτερη μακράν ερμηνεία του κλασικού αυτού αριστουργήματος.
Ο Szeryng έχει βραβευτεί τέσσερις φορές με το βραβείο Grammy για τις ερμηνείες του σε έργα μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με μυθικούς μουσικούς, όπως ο Arthur Rubinstein και ο Pierre Fournier.
Μια καλή ιδέα για την τέχνη του μεγάλου βιολονίστα λοιπόν μας προσφέρει αυτή η έκδοση της RCA, η οποία κυκλοφόρησε το 1960 και περιέχει ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1959 στη Νέα Υόρκη. Ο Szeryng ερμηνεύει επιλεγμένα βιολιστικά κομμάτια που καλύπτουν ένα χρονικό ορίζοντα άνω των δύο αιώνων μουσικής δημιουργίας ανθολογώντας έργα Μπαρόκ (Tomaso Vitali, Giuseppe Tartini), κλασικής περιόδου (Christoph Willibald Gluck) και ρομαντισμού (Robert Schumann, Henryk Wieniawski) μέχρι και τον 20ο αιώνα (Fritz Kreisler, Ernesto Halffter). Τον συνοδεύει στο πιάνο ο Charles Reiner. Μπορεί να είναι παλιές οι ηχογραφήσεις από την εποχή της πρώιμης στερεοφωνίας, αλλά ο ήχος του βινυλίου είναι διαυγέστατος. Χαρείτε τον!



(c) LP | RCA | 1960 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: