Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Θόδωρος Τζίφας: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1968-1976)

Ο Θόδωρος Τζίφας, Θεσσαλονικιός συνθέτης της υστερονεοκυματικής περιόδου, με καταγωγή από τη Βυτίνα της Αρκαδίας, ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών του ενός δίσκου! Γιατί όλο κι όλο ένα δίσκο 33 στροφών μας έδωσε, τις "Γειτονιές: Αθήνα-Θεσσαλονίκη", το 1970 με ερμηνευτές τη Ρένα Κουμιώτη και τον Δημήτρη Ζευγά. 
Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση υπήρξε πάντα ερασιτεχνική απασχόληση για τον συγκεκριμένο δημιουργό, ο οποίος είναι πολυτάλαντος με πολλές δεξιότητες (γλύπτης, σκιτσογράφος, μακετίστας), αλλά και καλός πιανίστας. Είναι επίσης αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός του αυτός δίσκος ήταν αρκετός, για να του εξασφαλίσει μια καλή θέση στο μουσικό περιβάλλον εκείνης της εποχής, γιατί είναι ένας ωραίος δίσκος με κάμποσα τραγούδια που γνώρισαν σημαντική απήχηση στο κοινό. 
Υπάρχει όμως και μια τρίτη αλήθεια: Ασφαλώς και δεν είναι αυτά τα μόνα τραγούδια που έγραψε! Μας έχει χαρίσει κατά καιρούς αρκετά ακόμη όμορφα λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών με γνωστά ή άγνωστα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρένα Κουμιώτη, η Αλέκα Μαβίλη, ο Δημήτρης Ζευγάς, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Γιώργος Γερολυμάτος, αλλά και η Νίκη Καμπά, ο Μάριος, ο Μίνως Γαλανέλης και ο ηθοποιός Κώστας Κούρτης.
Στη συλλογή που σας προσφέρω είναι συγκεντρωμένα αρκετά από αυτά τα 45άρια που ηχογραφήθηκαν κυρίως στη Lyra κατά το διάστημα 1968-1976. Ανάμεσά τους και τα μισά τραγούδια από τις "Γειτονιές", όσα έτυχε να κυκλοφορήσουν και σε 45άρια. Τα δυο τραγούδια με τη φωνή της Νίκης Καμπά τα έχουν ερμηνεύσει αμέσως μετά και οι Αλέκα Μαβίλη και Ρένα Κουμιώτη. Οι στίχοι στα περισσότερα είναι του Κώστα Κινδύνη, σχεδόν αποκλειστικού συνεργάτη του συνθέτη.




(c) Vinyl 45'' | Lyra/Zodiac/Βεντέττα | wma | Εξώφυλλα & Labels
πηγή: π.Αρτ.

4 σχόλια:

Αθανάσιος Τζίφας www.powerflush.gr είπε...

Καλησπέρα. Ο Θ. Τζίφας είναι από την Βυτίνα Αρκαδίας και στο επάγγελμα ήταν πολιτικό προσωπικό στην αεροπορία.Παράλληλα ήταν καταξιωμένος κι αναγνωρισμένος γλύπτης (ιστορικών προσώπων κυρίως), σκιτσογράφος, μακετίστας και πολλά πολλά άλλα πρωτοπόρα για την εποχή του ταλέντα.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Η αλήθεια είναι ότι ο Θόδωρος Τζίφας δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο, παρόλο που μας έδωσε τόσα ωραία τραγούδια. Και δυστυχώς οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι δυσεύρετες. Από τη Βυτίνα λοιπόν! Πολύ χαίρομαι, γιατί στη Βυτίνα περνάω κάθε καλοκαίρι μερικές μέρες των διακοπών μου. Αγαπημένος τόπος...

Αθανάσιος Τζίφας www.powerflush.gr είπε...

Συγχώρησε μου το "ήταν" που έγραψα για τις υπόλοιπες ενασχολήσεις του με την γλυπτική κλπ. διότι ο άνθρωπος ζει και διαπρέπει (σε άλλον τομέα βέβαια) ακόμη. Είναι συνταξιούχος πια, αλλά με ένα πολύ οξύ, πηγαίο και δραστήριο μυαλό που πραγματικά πολλοί θα ζήλευαν!

Άαβας / d58 είπε...

Διορθώνω κι εγώ το "ήταν" σε χρόνο ενεστώτα! Ευχαριστώ και πάλι.
Αλήθεια, ποια είναι η συγγένειά σας με τον συνθέτη;