Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Θόδωρος Τζίφας: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1968-1976)

Ο Θόδωρος Τζίφας, Θεσσαλονικιός συνθέτης της υστερονεοκυματικής περιόδου, ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών του ενός δίσκου! Γιατί όλο κι όλο ένα δίσκο 33 στροφών μας έδωσε, τις "Γειτονιές: Αθήνα-Θεσσαλονίκη", το 1970 με ερμηνευτές τη Ρένα Κουμιώτη και τον Δημήτρη Ζευγά. 
Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση υπήρξε ερασιτεχνική απασχόληση για τον συγκεκριμένο δημιουργό, ο οποίος ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα, αλλά και καλός πιανίστας. Είναι επίσης αλήθεια είναι ότι ο μοναδικός του αυτός δίσκος ήταν αρκετός, για να του εξασφαλίσει μια καλή θέση στο μουσικό περιβάλλον εκείνης της εποχής, γιατί είναι ένας ωραίος δίσκος με κάμποσα τραγούδια που γνώρισαν σημαντική απήχηση στο κοινό. 
Υπάρχει όμως και μια τρίτη αλήθεια: Ασφαλώς και δεν είναι αυτά τα μόνα τραγούδια που έγραψε! Μας έχει χαρίσει κατά καιρούς αρκετά ακόμη όμορφα λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών με γνωστά ή άγνωστα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρένα Κουμιώτη, η Αλέκα Μαβίλη, ο Δημήτρης Ζευγάς, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Γιώργος Γερολυμάτος, αλλά και η Νίκη Καμπά, ο Μάριος, ο Μίνως Γαλανέλης και ο ηθοποιός Κώστας Κούρτης.
Στη συλλογή που σας προσφέρω είναι συγκεντρωμένα αρκετά από αυτά τα 45άρια που ηχογραφήθηκαν κυρίως στη Lyra κατά το διάστημα 1968-1976. Ανάμεσά τους και τα μισά τραγούδια από τις "Γειτονιές", όσα έτυχε να κυκλοφορήσουν και σε 45άρια. Τα δυο τραγούδια με τη φωνή της Νίκης Καμπά τα έχουν ερμηνεύσει αμέσως μετά και οι Αλέκα Μαβίλη και Ρένα Κουμιώτη. Οι στίχοι στα περισσότερα είναι του Κώστα Κινδύνη, σχεδόν αποκλειστικού συνεργάτη του συνθέτη.
(c) Vinyl 45'' | Lyra/Zodiac/Βεντέττα | wma | Εξώφυλλα & Labels
πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: