Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Γιάννης Καλατζής: Ο πρώτος του δίσκος (1968)

Έφυγε από τη ζωή σήμερα ένας από τους πιο αγαπημένους τραγουδιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιάννης Καλατζής, σε ηλικία 74 ετών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα συμμετέχοντας στο σχήμα Τρίο Μορένο της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1965 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και δούλεψε πλάι στον Γιώργο Μητσάκη, ο οποίος του έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. 
Το 1968, με τη την ίδρυση της δισκογραφικής εταιρίας Minos, βρέθηκε αμέσως στους κόλπους της κι αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του καλλιτεχνικού της δυναμικού μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Τη χρονιά εκείνη λοιπόν συμμετείχε ως βασικός ερμηνευτής στον πρώτο δίσκο της νεοσύστατης εταιρίας, τον περίφημο "Σταθμό" σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μέσα από τον οποίο ξεπήδησε η τεράστια επιτυχία "Δελφίνι δελφινάκι" που καθιέρωσε αμέσως τον νέο τραγουδιστή. 
Ακολούθησαν πολλές άλλες συνεργασίες που τον εδραίωσαν στις κορυφαίες θέσεις του πενταγράμμου για μια πενταετία περίπου. Η συνεργασία του με τον Γιώργο Κατσαρό του χάρισε τρεις τέτοιες μεγάλες εμπορικές στιγμές με τα χιλιοτραγουδισμένα σουξέ "Κυρά Γιώργαινα", "Ο επιπόλαιος" και "Ο Σταμούλης ο λοχίας". Ο Μάνος Λοΐζος που τον εκτιμούσε ιδιαίτερα (έλεγε πως η φωνή του τού θυμίζει ανέμελο αλάνι που σεργιανάει στους δρόμους...) συνέχισε να τον αξιοποιεί και στους επόμενους δίσκους του ("Θαλασσογραφίες", "Νάχαμε τι νάχαμε"). Ο τρίτος συνθέτης που έγραψε σπουδαία τραγούδια για τον Γιάννη Καλατζή ήταν ο Σταύρος Κουγιουμτζής ("Ήσουν ωραία", "Ξενάκι είμαι και θαρθώ", "Γεια χαρά καλή", "Αν βαρέθηκες κυρία", "Της ζωής η μελισσοφωλιά", "Μέθυσα κι απόψε"). Ερμήνευσε επίσης αρκετά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, του Άγγελου Σέμπου, του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Σπανού, του Χάρη Λυμπερόπουλου, Λυκούργου Μαρκέα, του Βασίλη Δημητρίου, ενώ μετά το 1975 η καριέρα του πήρε την κατιούσα και βρέθηκε να ερμηνεύει ασήμαντα τραγουδάκια του Νίκου Καρβέλα ("Στη Χονολουλού") και του Τόλη Βοσκόπουλου. Μετά το 1981 έπαψε πια να ηχογραφεί νέα τραγούδια.
Το 1968 λοιπόν που έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση, ο Γιάννης Καλατζής ηχογράφησε και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο το όνομά του. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα συμμάζεμα σκόρπιων ηχογραφήσεων στις 45 στροφές. Στο δίσκο αυτόν βρίσκουμε τη μεγάλη επιτυχία "Τα χρυσά κλειδιά" του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου. Εδώ ακούγεται επίσης για πρώτη φορά το χαριτωμένο "Έβαλα φτερά" των Χάρη Λυμπερόπουλου και Διονύση Τζεφρώνη, το οποίο παραδόξως περιλήφθηκε δυο χρόνια αργότερα και στον τρίτο προσωπικό δίσκο του τραγουδιστή ("Κυρά Γιώργαινα", 1970). Από τα υπόλοιπα πολύ λίγα θυμίζουν κάτι σήμερα, όπως το "Δάκρυ δάκρυ Μανωλάκη" του Γιώργου Μητσάκη ή το ωραίο χασάπικο "Με πήρε η νύχτα" του Απόστολου Καλδάρα. Με τον καιρό ο δίσκος ξεχάστηκε και φυσικά δεν εκδόθηκε ποτέ ψηφιακά, αν και τα μισά τραγούδια μπορεί να τα βρει κανείς σκόρπια σε διάφορες ψηφιακές συλλογές.


(c) LP | MINOS | 1968 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: tzilivak/d58

1 σχόλιο:

tzilivak είπε...

Πηγε κι αυτός "Ενα ταξιδι"...

https://www.youtube.com/watch?v=3oVanSJ_UiQ