Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Η Σούλα Μπιρμπίλη στο Παρίσι (1969)

Μιλώντας πρόσφατα για τη διεθνή καριέρα της Γιοβάννας στάθηκα στο πέρασμά της από το Παρίσι και τη συνάντησή της το 1964 εκεί με τον ανερχόμενο τότε Έλληνα πιανίστα και συνθέτη Γιάννη Σπανό. Ο συνθέτης σύντομα έγινε μεγάλο όνομα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και την καριέρα του στην Ελλάδα. 
Με αντίστροφη πορεία σημειώθηκε η μουσική διαδρομή της υπέροχης νεοκυματικής τραγουδίστριας Σούλας Μπιρμπίλη, η οποία ξεκίνησε με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ αμέσως μετά συνάντησε τον Νότη Μαυρουδή που της χάρισε ένα πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Γιάννη Σπανό ερμηνεύοντας μερικά μελωδικότατα τραγούδια του. Το 1967 η Σούλα Μπιρμπίλη εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι στήνοντας μια καινούργια καριέρα με το νέο της όνομα Σούλα Μαρκίζη. Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του γαλλικού τραγουδιού, όπως ο Ζιλμπέρ Μπεκό, ο Ανταμό και ο Μισέλ Λεγκράν. Όπως ήταν φυσικό όμως, ξανασυναντήθηκε εκεί και με τον Γιάννη Σπανό που συνέχιζε την παράλληλη καριέρα του σε Παρίσι και Ελλάδα.
Το 1969 η Σούλα Μαρκίζη ηχογράφησε ένα extended 45άρι με τέσσερα τραγούδια στα γαλλικά, από τα οποία τα δύο της πρώτης όψης του δίσκου είχαν μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Pierre Cour. Οι τίτλοι τους: "Mon enfant, mon amour" και "Si bleu, si blank". Η μελωδία του πρώτου είναι πασίγνωστη και χρησιμοποιήθηκε (αρκετά αλλαγμένη) από τον συνθέτη στο soundtrack "Εκείνο το καλοκαίρι", αλλά και στη μεταγενέστερη ελληνική διασκευή του τραγουδιού με τίτλο "Αν μ' αγαπάς". Η δεύτερη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει τα γαλλικά τραγούδια: "Cherche ton etoile", "Sous les ponts de Paris". Η ερμηνεία της Μαρκίζη είναι εξαιρετική με άψογη γαλλική προφορά και γλυκύτατο φωνητικό ηχόχρωμα.

(c) Vinyl 45'' extended | Pathe | 1969 | πηγή: π.Αρτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: