Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Τάκης Βούης: Ντιρλαντά (1972)

Αντλώντας το σχετικό πληροφοριακό υλικό από το πολύ ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Τάκη Βούη του εξαιρετικού διαδικτυακού περιοδικού ΔΥΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ, είναι ευκαιρία να αναφερθούμε και στα πρώτα δισκογραφικά του βήματα, τα οποία εντοπίζονται στα τέλη του '60 στις θεσσαλονικιώτικες μπουάτ και στη συνέχεια στη Σουηδία, όπου βρέθηκε για σπουδές και η ανάγκη βιοπορισμού τον οδήγησε στην επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι. 
Η πρώτη πρώτη του λοιπόν ηχογράφηση καταγράφεται σε ένα δισκάκι 45 στροφών που περιέχει τα τραγούδια "Το καλοκαίρι" και "Το κορίτσι μου" και κυκλοφόρησε από τη Sonora (του Πάνου Γαβαλά). Μάλιστα συμμετέχει στο δίσκο και ο μεγάλος κλασικός κιθαριστής Δημήτρης Φάμπας!
Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε και με τη γυναίκα του Αφροδίτη, η οποία δοκίμαζε τις δυνάμεις της στο κλασικό τραγούδι (ιταλική όπερα), αλλά στη συνέχεια πέρασε στο χώρο του απλού τραγουδιού συντροφεύοντας εφεξής τον σύζυγό της. 
Το 1972 στη Σουηδία κυκλοφόρησε το φολκ άλμπουμ "Kaos", στο οποίο συμμετείχε το ελληνικό ντούο Βούη. 
Την ίδια χρονιά επίσης ηχογραφήθηκε στη Σουηδία το 7/ιντσο LP "Dirlada" με τα ονόματα Takis och Afroditi Vouis and Rhodians. Κι αυτό το άλμπουμ κινείται στο ύφος της φολκ μουσικής. Περιλαμβάνει έξι κομμάτια, μεταξύ των οποίων τα δημώδη "Ντιρλαντά" και "Γερακίνα", καθώς και το τραγούδι του Λίνου Κόκοτου "Κόρη του γιαλού" διασκευασμένο στη σουηδική γλώσσα. Τα τρία τραγούδια της δεύτερης όψης του δίσκου έχουν μουσική του Τάκη Βούη. Το ένα αποδίδεται στα σουηδικά, ενώ τα άλλα δύο στα ελληνικά. Μπουζούκι και κιθάρα είναι τα βασικά όργανα της ορχήστρας. Συμπαθητικά τραγούδια, αν και παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

(c) LP Vinyl 7'' | MNW 3M | 1972 | mp3 | Εξωφυλλάκια
πηγή: Μάκης/Βαγγέλης

2 σχόλια:

Γεωργία είπε...

Σπάνιο δισκάκι. Μακάρι να βρίσκατε και τα δύο πρώτα, ιδίως το ελληνικό 45άρι. Ευχαριστώ πολύ για τη σπουδαία δουλειά σας!

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=9S_ONVXZKXM