Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Τάκης Βούης: Τραγούδια στο Αμόνι (1979)

Ας κλείσουμε τους δισκογραφικούς λογαριασμούς μας με τον αξιόλογο και αδικαιολόγητα υποτιμημένο τραγουδοποιό Τάκη Βούη παρουσιάζοντας έναν ακόμη ενδιαφέροντα δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1979 και περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις από το μουσικό του στέκι "Αμόνι" στη Ρόδο. 
Το "Αμόνι" ήταν ένα καφέ θέατρο που δημιούργησε ο ίδιος το 1979 και παρουσίαζε βραδιές παντομίμας και ποίησης, αλλά και ποικίλα μουσικά αφιερώματα, είτε στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με μαέστρο τον συνθέτη Βασίλη Κουμπή, είτε στο αυθεντικό ρεμπέτικο με τους Μπαγιαντέρα, Κερομύτη, Μοσχονά, Κυριαζή, είτε και στη τζαζ μουσική με τους Βασίλη Ρακόπουλο, Δημήτρη Ζαφειρέλη και Αχιλλέα Περσίδη. Εκεί εμφανίστηκαν κατά καιρούς η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λίνος Κόκοτος, η Αρλέτα, ο Θωμάς Μπακαλάκος και άλλοι.
Στο χώρο αυτό λοιπόν ο Τάκης Βούης ηχογράφησε το 1979 μαζί με την τραγουδίστρια σύζυγό του, Αφροδίτη Βούη, μια σειρά τραγουδιών γραμμένων από γνωστούς δημιουργούς της εποχής, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος και ο Θωμάς Μπακαλάκος. Ανάμεσα τους και δύο ξένα τραγούδια διασκευασμένα στα ελληνικά, καθώς κι ένα ελληνικό παραδοσιακό. Στο υλικό του ηχογραφήματος περιλαμβάνονται επίσης και δύο δικές του συνθέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η "Χρυσή πατρίδα" σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη. Τραγουδά ο ίδιος και η Αφροδίτη Βούη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο γνωστός νεοκυματικός συνθέτης Βασίλης Κουμπής.

(c) LP | PanVox | 1979 | Live | πηγή: Vostis/d58/Δημ.Δημ./π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: