Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Αφιέρωμα (1975)

Εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '70 ο Γιάννης Μαρκόπουλος, συνειδητοποιώντας ότι είχε πια ολοκληρώσει ένα μεγάλο συνθετικό κύκλο εμπνευσμένο από την αρχή της επιστροφής στις ρίζες, αποφάσισε, πριν ανοίξει τα φτερά της έμπνευσής του προς νέους ορίζοντες, να συμμαζέψει το σκόρπιο υλικό του, με αποτέλεσμα να προκύψουν δύο εξαιρετικοί δίσκοι-συλλογές, τα "Ανεξάρτητα" και το "Αφιέρωμα". Κάπως έτσι νιώθω ότι πρέπει να λογαριάζονται αυτοί οι δύο πολυσυλλεκτικοί και άκρως ενδιαφέροντες δίσκοι.
Για το "Αφιέρωμα" πάντα είχα μιαν απορία: Γιατί τον έχει ξεχάσει εντελώς η Columbia και δε φρόντισε ποτέ να τον περάσει στο ψηφιακό της οπλοστάσιο; Νομίζω πως είναι ένας σπουδαίος δίσκος, απόλυτα αντιπροσωπευτικός του συνθέτη, με υλικό παρμένο από τη χρυσή περίοδο της μεγάλης του ακμής (1973-1975). Κι έχω προσέξει ότι σε διάφορες λίστες με έργα του συνθέτη δεν αναφέρεται καν αυτός ο τίτλος! Τι να πω; 
Εδώ λοιπόν ο συνθέτης έχει συμμαζέψει παλιότερο υλικό με πρωτότυπες συνθέσεις ή παραδοσιακές μελωδίες επεξεργασμένες με το δικό του έντεχνο τρόπο. Ανάμεσα στις συνθέσεις αυτές περιλαμβάνεται ο υπέροχος "Σαραντάπηχος" σε ποίηση Κ.Χ. Μύρη, η "Θάλασσα" σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα "Επί σκηνής" παρμένο από τη συλλογή "Τρία κρυφά ποιήματα", και δύο ποιήματα του Γιώργου Χρονά ("Ο ποταμός ο Λούσιος", "Ταξιδεύω"). Σε κάποια τραγούδια ("Κρήτη μου όμορφο νησί", "Τι βλέπεις γύρω σου Λιζέτα") οι στίχοι είναι του συνθέτη. Υπάρχουν επίσης και δύο ορχηστρικά θέματα.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο από τους στενότερους εκείνη την εποχή συνεργάτες του Μαρκόπουλου: ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, με τη ρωμαλέα κρητική του άρθρωση που παίζει επίσης και κρητική λύρα, καθώς και η γλυκύτατη Λιζέτα Νικολάου.



(c) LP | EMI-Columbia | 1975 | πηγή: d58 

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,
Κατ' αρχάς, σας συγχαίρω για την αφιλοκερδή προσφορά σας μέσα από την ιστοσελίδα αυτή ώστε να διασωθεί ακυκλοφόρητο, αποσυρθέν αλλά και ανέκδοτο μουσικό υλικό των σπουδαιότερων Ελλήνων δημιουργών μας και να διαδοθεί ψηφιοποιημένο στο φιλόμουσο κοινό και ιδίως στην νέα γενιά.
Κατά δεύτερον, ως φοιτητής και πολύ μεγάλος λάτρης των συνθέσεων του μεγάλου μας μουσουργού Γιάννη Μαρκόπουλου θα σας ήμουν τουλάχιστον ευγνώμων εάν δύνασθε να αναρτήσετε στο άμεσο μέλλον τα κυριότερα εκ των μη διαθέσιμων πλέον από τις δισκογραφικές έργων του που κατά χρονολογική σειρά έκδοσης είναι τα ακόλουθα:
1)"το πέραμα/αλεξάνδρεια" (δισκάκι 1972), 2)"τα πρώτα τραγούδια" (δίσκος 1976), 3)"ρίζες" (διπλός δίσκος 1980), 4)"σειρήνες" (διπλός δίσκος 1983), 5)"η αυθεντική μουσική από την ταινία τα χρόνια της θύελλας" (δίσκος 1985), 6)"τραγούδι για τους νέους της γης από την εαρινή συμφωνία" (δισκάκι 1986), 7)"παιχνίδι με το χρόνο" (δίσκος 1988), 8)"η συναυλία της Βιέννης/live in Vienna" (διπλός δίσκος 1993).
Εν τέλει, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που θα αφιερώσετε στο αίτημα μου και αναμένω με προσμονή απάντησή σας!
Σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο!

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, νεαρέ μου φίλε, για τα καλά σου λόγια. Αν θέλεις, επικοινώνησε μαζί μου με email μέσω της φόρμας επικοινωνίας του Δισκοβόλου για τα περαιτέρω...

Unknown είπε...

Γεια σας, ηθελα να ρωτησω αν εχουν κυκλοφορησει σε cd τα τραγουδια των 2 μεγαλων συναυλιων της μεταπολιτευσης που εχουμε ακουσει στην ταινια του Κουνδουρου " Τα τραγουδια της φωτιας"

Άαβας / d58 είπε...

@ michael lamar
Εξ όσων γνωρίζω, όχι...

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ!!!

Άαβας / d58 είπε...

Θα αποκατασταθεί το βράδυ...