Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα χρόνια της θύελλας (OST/1985)

Ιδού κι ένα πολύ ωραίο, αν και ελάχιστα γνωστό, soundtrack του Γιάννη Μαρκόπουλου γραμμένο για την ταινία "Τα χρόνια της θύελλας" του Νίκου Τζήμα. Μουσική και τραγούδια πάνω σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Αντώνη Ανδρικάκη και του συνθέτη, ενώ περιλαμβάνεται κι ένα μελοποιημένο ποίημα του Βύρωνα Λεοντάρη ("Μήτε νερό, μήτε φεγγάρι")
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Βασιλική Λαβίνα και ο Θωμάς Θωμαΐδης, ενώ συμμετέχει εικοσαμελής μικτή χορωδία σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου. Σε ηχητικό απόσπασμα από την ταινία ακούγεται η χαρακτηριστική φωνή του Μάνου Κατράκη στην τελευταία καταγραφή της σε ελληνικό δίσκο. 
Θα σταθώ λίγο παραπάνω στο ωραίο ζεϊμπέκικο "Καλύτερα ο θάνατος", γιατί πρόκειται για ένα τραγούδι με μεγάλη ιστορία. Πρωτοακούστηκε με διαφορετικούς στίχους γραμμένους από τον Ερρίκο Θαλασσινό το 1965 στο ασπρόμαυρο μελό "Το φυλαχτό της μάνας" τραγουδισμένο από τον Πάνο Τζανετή. Το 1982 περιλήφθηκε σε οργανική μορφή στο δίσκο "Βαριά λαϊκά" (με τίτλο "Βόλτα τη νύχτα"). Το 1985 το ερμήνευσε εδώ ο Ηλίας Κλωναρίδης, ενώ το 1988 είχαμε μια ακόμη εκτέλεση, αυτή τη φορά με την Λεωνίδα Βελή στο δίσκο "Παιχνίδι με το χρόνο" με τίτλο "Πού είσαι αγάπη"

 
(c) LP/OST | MINOS-EMI | 1985 | πηγή: d58

4 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Όταν από μια κινηματογραφική ταινία,δίκην μοδίστρας (κοψίματα,ραψίματα),προσπαθείς να ανασυνθέσεις ένα L.P.και ξαφνικά το βλέπεις μπροστά σου,τότε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, μπορεί ν' ακούγεται φτωχό,άλλα δεν είναι.
Καλές γιορτές.

Άαβας / d58 είπε...

Καλές γιορτές επίσης, φίλε Δημήτρη!

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ είπε...

Υπεροχη αναρτηση...ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΗΤΕ ΝΕΡΟ ΜΗΤΕ ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΒΙΝΑ;;;

Άαβας / d58 είπε...

Αγαπητή Πριγκίπισσα, γράψτε μου μέσω Φόρμας Επικοινωνίας.