Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Νικηφόρος Ρώτας: Κολοκοτρώνης (1976)

Ο λόγιος συνθέτης Νικηφόρος Ρώτας (1929-2004) ήταν γιος του ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και μεταφραστή Βασίλη Ρώτα. Υπήρξε μέλος μεγάλης μουσικής οικογένειας και πολυγραφότατος, καθώς το corpus των έργων του ξεπερνάει τους 120 τίτλους. Καταπιάστηκε με όλες τις μουσικές φόρμες και κατηγορίες κι έγραψε έργα οργανικά, φωνητικά, θεατρικά, ηλεκτρονικά, καθώς και απλά τραγούδια. Υπήρξε επίσης σημαντικός παιδαγωγός και ασυμβίβαστος αγωνιστής της αριστεράς με πάμπολλες ραδιοφωνικές εκπομπές και κείμενα πολιτικού ή μουσικού ενδιαφέροντος. Σημαντική υπήρξε η πρώτη δισκογραφική του κατάθεση το 1968 με τα περίφημα "Χορικά" του που χορογράφησε η Ζουζού Νικολούδη. Το 1974 μας έδωσε μια πολυσήμαντη μελοποίηση ποιημάτων του Καβάφη ("Τραγούδια Καβάφη"), ενώ στη συνέχεια ηχογραφήθηκαν κάμποσα λόγια έργα του, κυρίως συνθέσεις μουσικής δωματίου.
Το 1976 εκδόθηκε από την ιδιωτική εταιρία του συνθέτη ΜΟΥΣΑ ο δίσκος "Κολοκοτρώνης" που περιλάμβανε μουσική και τραγούδια για την ομώνυμη θεατρική παράσταση του εταιρικού θιάσου "Ελεύθεροι Καλλιτέχνες", βασισμένη στο θεατρικό έργο του Βασίλη Ρώτα "Κολοκοτρώνης" ή "Η νίλα του Δράμαλη". Το έργο αποτελείται από οργανικά και φωνητικά μέρη με στοιχεία αυτοσχεδιαστικά, αλλά και έντονες αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης και μαζί του οι: Ανδρέας Παπασπύρος, Θανάσης Ρουπακιώτης, Φώτης Αρμένης και Σπύρος Κουρκουνάκης. Ο συνθέτης παίζει φλογέρα και φλάουτο, ενώ την υπόλοιπη ορχήστρα απαρτίζουν αποκλειστικά παραδοσιακά όργανα, όπως κλαρίνο, βιολί, σαντούρι, λαούτο, νταούλι και τουμπερλέκι.
Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμείται από ζωγραφικό έργο του Γιώργη Βαρλάμου που σχεδιάστηκε για την αφίσα της παράστασης.


(c) LP | MOYΣΑ | 1976 | πηγή: π.Αρτ. 

2 σχόλια:

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...

AR.MICHAEL είπε...

καλημερα, αυτό και πάλι, όπως επίσης τιποτα απο τα χορικά του Ρώτα υπάρχει περίπτωση να ακουσουμε;; ευχαριστω.