Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Live in Vienna (1993)

Ένα από τα μείζονα έργα της ώριμης συνθετικής περιόδου του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι το ορατόριο Η Λειτουργία του Ορφέα, έργο βασισμένο σε αρχαίους ορφικούς ύμνους μελοποιημένους στο πρωτότυπο. Θέμα του έργου είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης ανθρώπου και φύσης. 
Τα πρώτα σχεδιάσματα του έργου, συνολικά οκτώ μέρη, εκτελέστηκαν για πρώτη φορά σε συναυλία του συνθέτη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1993 στη Βιέννη, ενώ ακολούθησε η ολοκληρωμένη ηχογράφηση σε 19 ενότητες, η οποία κυκλοφόρησε το 1994 από τη Lyra. Μια πιο πρόσφατη ηχογράφηση του έργου με καθαρά συμφωνικό χρώμα εκδόθηκε από τη διεθνή δισκογραφική εταιρία Naxos το 2009.
Η πρώτη λοιπόν ζωντανή εκτέλεση του έργου από τη συναυλία της Βιέννης εκδόθηκε σε διπλό αναλογικό δίσκο από την τσέχικη εταιρία BTM Records το 1993. Η Λειτουργία του Ορφέα καταλαμβάνει τον πρώτο δίσκο του άλμπουμ. 
Ο δεύτερος δίσκος περιλαμβάνει γνωστά κομμάτια του συνθέτη γραμμένα σε διάφορες περιόδους της πορείας του κατά τις δεκαετίες του '60 και '70 και συγκεκριμένα τα κομμάτια: Πέρα από τη θάλασσα, Κάτω στης Μαργαρίτας τ΄αλωνάκι (από τον "Ήλιο τον Πρώτο"), Μαλαματένια λόγια και Τα λόγια και τα χρόνια (από τη "Θητεία"), Παραπονεμένα λόγια και Η μάνα του Αλέξανδρου (από το "Σεργιάνι στον κόσμο"), Λένγκω, Ζαβαρακατρανέμια και Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη.
Στην ερμηνεία των κομματιών συμμετέχουν οι Χαράλαμπος Γραγανουράκης, Βασιλική Λαβίνα, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Χριστόπουλος, ο τενόρος Κώστας Παλιατσάρας και ο συνθέτης. Συμμετέχει επίσης η Χορωδία "Άρης" Λεμεσού και η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.


(c) 2LPs | BTM Records | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: