Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Βασίλειος Δόικος: Καστοριανά Δημοτικά Τραγούδια (1987)

Σπουδαίος μουσικοδιδάσκαλος, διευθυντής χορωδιών και συνθέτης ο Βασίλειος Δόικος (1905-1994) αποτελεί εμβληματική μορφή της Καστοριανής πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε το 1987 και περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα της δουλειάς του Δόικου πάνω στη μουσική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δημοτικά τραγούδια που καλύπτουν ποικίλες εκφάνσεις της ντόπιας ζωής, στη χαρά και στη λύπη, στους γάμους και στα πανηγύρια. Ο μουσικός εργάστηκε με γνώση και σεβασμό πάνω στο υλικό αυτό διασκευάζοντας και εναρμονίζοντας τις σπουδαίες αυτές μελωδίες. 
Τραγουδά η Χορωδία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς "Αρμονία", ενός συλλόγου με πολύχρονη και πολυσύνθετη πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή. Σολίστ ο Ασημάκης Αλμπάνης. Η χορωδία είναι μοιρασμένη σε γυναικείες φωνές σοπράνο και κοντράλτο και ανδρικές τενόρων και μπάσων. Τη διεύθυνση της χορωδίας έχει ο Μιλτιάδης Παπαθανασίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό με ηχολήπτη τον Νίκο Παπάζογλου.

Επίσης, με αφορμή αυτό το δίσκο του μεγάλου δασκάλου, ακούστε κι ένα πολύ όμορφο τραγούδι που έγραψε το 1965 για το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το "Τραγούδι της καμπάνας" σε στίχους της Μαρίας Γκόπη (συνεργάτιδας του Σταύρου Κουγιουμτζή). Το ερμήνευσε πολύ εκφραστικά ο Τώνης Μαρούδας. Την ενορχήστρωση έκανε ο Μενέλαος Σπάθης. 



(c) LP | Ανεξάρτητη Παραγωγή | 1987 | πηγή: d58/π.Αρτ.

1 σχόλιο:

Γεωργία είπε...

Ως Καστοριανή χαίρομαι πολύ για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Χίλια μπράβο για τις υπέροχες προσφορές!!!