Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Νίκος Μαμαγκάκης: Ο Νέος Ερωτόκριτος (1975)

Σπανιότατος και απολύτως δυσεύρετος δίσκος! Τίτλος του: "Ο Νέος Ερωτόκριτος". Μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη και ποίηση του Παντελή Πρεβελάκη. Είχα μια παλιά κόπια από ένα κακοποιημένο βινύλιο με κατεστραμμένα εξώφυλλα κι έψαχνα χρόνια να αποκαταστήσω τουλάχιστον τα σωστά εξώφυλλα αυτού του λησμονημένου ή ακόμη και άγνωστου δίσκου, ώσπου πρόσφατα το κατάφερα μέσω ενός αγαπημένου φίλου κι έτσι μπορώ πια να τον παρουσιάσω σε απολύτως αξιοπρεπή μορφή.
Ο δίσκος είναι πολύ ενδιαφέρων. Είναι μια "άλλη" εκδοχή του "Ερωτόκριτου" μέσα από τη ματιά του ρεθυμνιώτη συγγραφέα, ποιητή, δοκιμιογράφου και Ακαδημαϊκού Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986), που το εξέδωσε το 1973 σε ιδιωτική έκδοση, αρνούμενος στα χρόνια της δικτατορίας να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στα κοινά.  Το έργο έχει τη μορφή έπους διανθισμένου όμως με έντονα λυρικά στοιχεία.
Ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης μελοποίησε σημαντικό μέρος του έργου αντλώντας την έμπνευση από τις παραδοσιακές κρητικές μελωδίες του "Ερωτόκριτου", γράφοντας έτσι ένα έργο καθαρά κρητικού χρώματος, παρόλο που ο ίδιος υποστηρίζει στεναρά ότι ο αυθεντικός "Ερωτόκριτος" δεν είναι κρητικό ποίημα, αλλά πανελλήνιο. 
Στο ρόλο του ποιητή-τραγουδιστή εμφανίζεται ο Μανόλης Ρασούλης, ο τρίτος κρητικός της παρέας, σε πρώτη δισκογραφική εμφάνιση (την ίδια χρονιά που είχε μια μικρή συμμετοχή και στα "Νέγρικα" του Μάνου Λοΐζου). Ερωτόκριτος είναι ο άγνωστος Νίκος Κριτζάς κι Αρετούσα η Αφροδίτη Μάνου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χαλκέντερος συνθέτης το 2008 στην ιδιωτική δισκογραφική του εταιρία ΙΔΑΙΑ ηχογράφησε εκ νέου το έργο με καινούργια ενορχήστρωση και νέους ερμηνευτές μετονομάζοντάς το σε "Άγιος Ερωτόκριτος".

 
(c) LP | Lyra | 1975 | πηγή: d58/π.Αρτ.

4 σχόλια:

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Συγχαρητήρια για τα μουσικά διαμάντια που παρουσιάζεις.
Λείπουν στο Νέο Ερωτόκριτο τα εξής:
A6 Μανώλης Ρασούλης - Πρώτο τραγούδι ποιητή "Οψές τη νύχτα σκόνταψα"
A7 Αφροδίτη Μάνου, Μανώλης Ρασούλης - Διάλογος Αρετούσας - Ποιητή "Πόνος στον πόνο" τα οποία δυστυχώς δεν τα έχω για να σου τα στείλω.

Άαβας / d58 είπε...

Αλήθεια; Παλιό, ξεχασμένο το αρχείο, κάπου θα παράπεσαν και δεν το πρόσεξα.
Θα τα αποκαταστήσω σύντομα...

Άαβας / d58 είπε...

Αποκαταστάθηκε πλήρως ο δίσκος (14 tracks) με νέο rip εξαρχής...

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Χίλια ευχαριστώ...