Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Διωγμός - Κυκλάδες (1988)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι από τους πολυγραφότερους Έλληνες συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής που απλώνεται σ' ένα ευρύτατο φάσμα ταινιών είτε εμπορικού χαρακτήρα, είτε πειραματικού και πρωτοποριακού. Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Δε δίστασε όμως να γράψει και τραγούδια για τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ιδιαίτερα πυκνή ήταν η παρουσία του την περίοδο από το 1960 ("Ναύπλιο") μέχρι το 1968 ("Επιχείρησις Απόλλων"). Μέσα από τις είκοσι περίπου ταινίες αυτής της περιόδου ξεπήδησαν και μερικά πανέμορφα τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο κι έχουν κατακτήσει τη μάχη με το χρόνο.
Η παρούσα έκδοση της BMG μας προσφέρει δύο soundtrack του μεγάλου συνθέτη που παρέμεναν επί χρόνια ανέκδοτα. Το πρώτο προέρχεται από την ταινία "Διωγμός", παραγωγής 1964, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου με τρεις σπουδαίους πρωταγωνιστές: Τον Πέτρο Φυσσούν, τη Βούλα Ζουμπουλάκη και τον Μάνο Κατράκη. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα του ξερριζωμού από τις Μικρασιατικές πατρίδες. Στο soundtrack περιλαμβάνονται μερικά όμορφα οργανικά θέματα κι ένα υπέροχο τραγούδι με τίτλο "Πού είσαι" σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου. Το ερμηνεύει πολύ εκφραστικά η Μαίρη Δαλάκου, αν και μας είναι γνωστότερο με τη φωνή του Κώστα Χατζή.
Το δεύτερο soundtrack προέρχεται από την ταινία μικρού μήκους "Κυκλάδες" που γυρίστηκε το 1975 για λογαριασμό του ΕΟΤ με σκοπό την τουριστική διαφήμιση των όμορφων νησιών μας και γιαυτό άλλωστε η ταινία μεταγλωττίστηκε σε πολλές γλώσσες και διανεμήθηκε στη διεθνή αγορά. Κι εδώ ο συνθέτης έγραψε οργανικά θέματα, αλλά υπάρχει ως εισαγωγή και φινάλε ένα σύντομο τραγούδι με τίτλο "Σε τούτη εδώ τη χώρα" σε στίχους του συνθέτη που ερμηνεύει ο Λάκης Χαλκιάς.



(c) LP | BMG | 1988 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Dimitris Dimitriou είπε...

Καταπληκτικό.Χίλια ευχαριστώ.