Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Σωκράτης Βενάρδος: Ταξιάρχες (1968)

Είχαμε την ευκαιρία ν' ασχοληθούμε με το συνθετικό έργο του Σωκράτη Βενάρδου (1927-1983) ήδη αρκετές φορές στο παρελθόν με την παρουσίαση έργων του, όπως η "Εθνεγερσία" (1973) και "Πόσα νάταν τα παιδιά" (1974). Το κύριο ενδιαφέρον του ήταν προσανατολισμένο σε συνθέσεις θρησκευτικής μουσικής ("Φάτνη", 1971, "Ύμνος της αγάπης", 1977, "Κοσμάς ο Αιτωλός", 1980). 
Το 1968 από την ιδιωτική δισκογραφική του εταιρία ΩΔΗ κυκλοφόρησε ένα περίεργο 45άρι δισκάκι με τίτλο "Ταξιάρχες". Το χαρακτηρίζω περίεργο, γιατί, ενώ έχει τη μορφή δίσκου 45 στροφών, παίζει ωστόσο στις 33 στροφές! Δε γνωρίζω άλλη τέτοια περίπτωση και δεν ξέρω για ποιο λόγο φτιάχτηκε μ' αυτή την τεχνική ιδιαιτερότητα το συγκεκριμένο δισκάκι!
Το περιεχόμενό του πάντως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον συνθέτη, στο σχεδόν 20λεπτης διάρκειας έργο "Ταξιάρχες", με τον συνοδευτικό χαρακτηρισμό "Βυζαντινή Συμφωνία", οι "φωνές" των οργάνων της ορχήστρας ψάλλουν τους ήχους της βυζαντινής μουσικής. Είναι μια βουτιά του συνθέτη στη μουσική μας παράδοση, την οποία αντιλαμβάνεται ως ενιαία και συνεχή, με απαρχή τους αρχαίους μουσικούς "τρόπους" κι ενδιάμεσο σταθμό τη βυζαντινή υμνογραφία μέχρι τη σύγχρονη συμφωνική γραφή.



(c) 45'' | ΩΔΗ | mp3 | πηγή: π.Αρτ.

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Μόνο μια λέξη. <>
Να περιμένουμε και το <>των Γεωργιάδη,Αλεξίου,Σμοκοβίτη ?
Και πάλι ευχαριστούμε.

Άαβας / d58 είπε...

Εννοείς το "Μεγάλο τραγούδι";
Ετοιμάζεται...