Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Γιώργος Γεωργιάδης: Το Μεγάλο Τραγούδι (12 Ψαλμοί του Δαβίδ) [1973]

Από τη Minos και ειδικότερα από την ετικέτα Standard κυκλοφόρησε στα τέλη του 1973 ο δίσκος "Το Μεγάλο Τραγούδι" του συνθέτη Γιώργου Γεωργιάδη, βασισμένος σε 12 Ψαλμούς του Δαβίδ, με υπότιτλο "Τραγούδια της αγάπης, της ειρήνης και των νέων ανθρώπων". Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1973 στο Θέατρο Μουσούρη σε μια εκδήλωση της ελληνοεβραϊκής κοινότητας με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων ζωής του ανεξάρτητου ισραηλινού κράτους.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνθετική εργασία, η οποία έχει ως αφετηρία τα ιερά αυτά κείμενα της Γραφής, χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο, για να γράψει ο συνθέτης καθαρά λαϊκά τραγούδια! Μοιάζει παράταιρο και άκρως συζητήσιμο λοιπόν το αποτέλεσμα κι εξαρτάται από την προσωπική οπτική του καθενός πώς θα το αντιμετωπίσει. Ως απλά τραγούδια πάντως στέκονται μια χαρά! Εξού και κλήθηκαν να τα ερμηνεύσουν δυο νέοι τότε ερμηνευτές με σημαντική πορεία στο τραγούδι τα κατοπινά χρόνια: Η Χάρις Αλεξίου και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Είναι η μοναδική δισκογραφική δουλειά του Γεωργιάδη που αξιώθηκε να έχει τόσο αξιόλογους ερμηνευτές, καθώς όλοι οι άλλοι κύκλοι τραγουδιών του αποδίδονταν από άσημους ή περιθωριακούς τραγουδιστές. 
Κατά τα λοιπά, η θεματική των βιβλικών κειμένων, που αποδίδονται ελεύθερα στη νεοελληνική από τον Νέστορα Μάτσα και τον Γιάννη Συλλάνταβο, ταιριάζει απόλυτα με τη γνωστή θεματολογία που συναντούμε στα περισσότερα έργα του συνθέτη: Αγάπη, ειρήνη, αδελφοσύνη και άλλα παρόμοια. 
Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Λαβράνος, ενώ διευθύνει ο συνθέτης. Ο δίσκος φυσικά δε γνώρισε καμία εμπορική απήχηση και γιαυτό σύντομα αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και με τον καιρό έγινε δυσεύρετος.  



(c) LP | Minos/Standard | 1973 | πηγή: d58

2 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Συγχαρητήρια. Και χίλια ευχαριστώ.

...ολοικ είπε...

Πώς μου ξεφυγε αυτο;;;;