Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ελένη Καραΐνδρου: Δαβίδ (2016)

Όταν κυκλοφόρησε το 1990 από τη Minos-EMI το άλμπουμ "Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις" της Ελένης Καραΐνδρου, γνωρίσαμε όλοι το υπέροχο εισαγωγικό θέμα από το έργο "Δαβίδ" με το αριστουργηματικό οργανικό συνταίριασμα της άρπας με το βιολοντσέλο και το τσέμπαλο που παραμέμπει κατευθείαν στη μεγάλη παράδοση του Μπαρόκ. Το θέμα αυτό προερχόταν από την ομώνυμη θεατρική παράσταση που ανέβασε το 1980 ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το Αμφιθέατρό του, βασισμένη στο ομότιτλο έργο άγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα που ανακαλύφθηκε τυχαία σε κάποια βιβλιοθήκη της Ρώμης κι εκδόθηκε το 1979 προκαλώντας το μεγάλο ενδιαφέρον των θεατρολόγων. Πρόκειται για ένα έργο με εμφανείς επιρροές από το ιταλικό μπαρόκ μελόδραμα και τη θρησκευτική παράδοση της εποχής των Αψβούργων.
Η μουσική σύνθεση της Ελένης Καραΐνδρου στην ολοκληρωμένη της μορφή, προσαρμοσμένη σε φόρμα σκηνικής καντάτας για σολίστες, χορωδία και ορχήστρα, παρουσιάστηκε ζωντανά τον Νοέμβριο του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου και ηχογραφήθηκε με τα υπεσύγχρονα ψηφιακά μέσα που διαθέτει το Μέγαρο για λογαριασμό της γερμανικής εταιρίας ECM, με την οποία συνεργάζεται κατ' αποκλειστικότητα εδώ και 25 χρόνια η διάσημη ελληνίδα συνθέτρια. Το έργο είναι πλημμυρισμένο από ηχοχρώματα του πρώιμου μπαρόκ μέχρι τις παρυφές της μεταγενέστερης opera buffa, αλλά και του ρομαντισμού που τόσο προσιδιάζει στο μελωδικό πνεύμα της δημιουργού. Ακούγοντας τον υπέροχο "Θρήνο του Δαβίδ" νιώθεις να σε πλημμυρίζουν τα συγκινητικά "Δάκρυα" ενός John Dowland!
Σπουδαίοι σολίστ, μόνιμοι συνεργάτες της δημιουργού, υπηρετούν αριστοτεχνικά την ηχητική πανδαισία που μας χαρίζει το έργο. Η διάσημη Kim Kashkashian, παλιά γνώριμη της συνθέτριας, παίζει βιόλα. Στο όμποε ο Βαγγέλης Χριστόπουλος, στο γαλλικό κόρνο ο Βαγγέλης Σκούρας, στην τρομπέτα ο Σωκράτης Άνθης, στο βιολοντσέλο ο Renato Ripo, στο φλάουτο η Στέλλα Γαδέδη. Τραγουδούν με απόλυτα εκφραστικό τρόπο η μεσόφωνος Ειρήνη Καραγιάννη κι ο σπουδαίος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ. Την Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής (Camerata Orchestra) διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.
 


(c) CD | ECM | 2016

2 σχόλια:

NOCTOC είπε...

Πώς θα το κατεβάσουμε;

Άαβας / d58 είπε...

Όπως αναγράφεται εμφανώς στην κορυφή της αρχικής σελίδας του ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΥ, σύνδεσμοι προσφέρονται μόνο για σπάνιες εκδόσεις βινυλίου που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας. Συνεπώς δεν μπορώ να δώσω συνδέσμους για δίσκους που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πολύ περισσότερο μάλιστα για νέες κυκλοφορίες...