Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Γιάννης Σπανός: Πρώτη Εκτέλεση (1985)

Ο έκτος και τελευταίος δίσκος της σειράς "Πρώτη Εκτέλεση" που ξεκίνησε η Columbia το 1965, εκδόθηκε είκοσι χρόνια αργότερα, το 1985, αφιερωμένος στον σημαντικό συνθέτη Γιάννη Σπανό, τον αγαπημένο δημιουργό δεκάδων πανέμορφων μελωδικών τραγουδιών που όλοι σιγοψιθυρίσαμε κατά καιρούς.
Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Σπανός ξεκίνησε ως πιανίστας στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου είχε την τύχη να συνεργαστεί με μυθικά ονόματα του γαλλικού τραγουδιού, ενώ στη συνέχεια, από το 1964 και εξής, ανέπτυξε μια παράλληλη δραστηριότητα μεταξύ Παρισιού και Αθήνας όντας ο ουσιαστικός εισηγητής του Νέου Κύματος που άνθισε στο περιβάλλον της Lyra και του Αλέκου Πατσιφά, μέσα από το οποίο ξεπήδησαν υπέροχες μελωδικές στιγμές, αλλά και μια εκλεκτή φουρνιά νέων ερμηνευτών (Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Αρλέτα, Σούλα Μπιρμπίλη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη) και νέων συνθετών (Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Κοντογιώργος, Νίκος Χουλιαράς, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Γλέζος κ.ά.), οι οποίοι έδωσαν τη δική τους ευαίσθητη εκδοχή του "έντεχνου" τραγουδιού που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα άλλοι σημαντικοί συνθέτες.
Ο Γιάννης Σπανός επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του '60 και η επάνοδός του σηματοδότησε μια σοβαρή στροφή του προσωπικού του ύφους από την έντεχνη μπαλάντα στο λαϊκό χρώμα. Το 1969 εγκαινιάζεται η μακροχρόνια συνεργασία του με την Columbia, όπου θα καταθέσει μερικούς πολύ αξιόλογους κύκλους λαϊκών τραγουδιών συνεργαζόμενος σχεδόν αποκλειστικά με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, αλλά και μουσικής για τον κινηματογράφο. Ιδού οι σημαντικότερες στιγμές: Μια Κυριακή (1969), Σαββατόβραδο (1970), Εκείνο το καλοκαίρι (1971), Μέρες αγάπης (1972), Παύλος Μελάς (1972), Συμπόσιο (1972), Η γλυκιά Ίρμα (1972), Η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδά Σπανό (1976), Στου καιρού τα ρέματα (1982).
Από τους κύκλους αυτούς αντλήθηκε και το υλικό της "Πρώτης Εκτέλεσης" που εκδόθηκε αργά το 1985, όταν ο συνθέτης είχε ήδη αλλάξει δισκογραφική στέγη. Δεκατρία συνολικά τραγούδια γραμμένα κατά το διάστημα 1969-1983. Τα ένδεκα από αυτά έχουν προέλευση από τους τέσσερις βασικούς δίσκους: Μια Κυριακή, Σαββατόβραδο, Μέρες αγάπης, Στου καιρού τα ρέματα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλα έχουν στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπως κι άλλο ένα ("Δεν το μπορείς") που προέρχεται από τον προσωπικό δίσκο του Σταμάτη Κόκοτα "Κόκοτας Νο.3" (1971) και τις 45 στροφές. Ο δίσκος συμπληρώνεται με το τραγούδι "Κάτι βράδια" από τον ομώνυμο προσωπικό δίσκο του Νίκου Νομικού που κυκλοφόρησε το 1983 κι έχει στίχους του Κώστα Ρουβέλα.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο κορυφαίοι ερμηνευτές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μανώλης Μητσιάς. Ο δίσκος περιλαμβάνει ασφαλώς μερικές υπέροχες στιγμές που αναδεικνύουν το γοητευτικό μελωδικό ταλέντο του συνθέτη. Θα ξεχώριζα κυρίως τα τραγούδια: Πες πως μ' αντάμωσες, Βροχή και σήμερα, Ξύπνησε η πόλη, Μια Κυριακή, Τα χέρια


Σίγουρα μια τόσο σύντομη ανθολογία δεν μπορεί να αποτυπώσει επαρκώς το έργο ενός τόσο παραγωγικού δημιουργού, ενώ ασφαλώς και θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί και άλλα, πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια του συνθέτη. Με ενοχλεί, ας πούμε, στο δίσκο ότι η δεύτερη όψη τελειώνει με τρία τραγούδια στη σειρά σε γοργό τσιφτετελοειδή ρυθμό που καθιστούν αρκετά μονότονη την ακρόαση, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν πάρει τη θέση τους άλλα πιο αξιόλογα τραγούδια.

(c) LP | EMI Columbia | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: