Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Νότης Μαυρουδής, Μάνος Χατζιδάκις: Παιδί της γης (1977)

Ο Νότης Μαυρουδής αφιέρωσε το δίσκο "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο" στον Μάνο Χατζιδάκι κι εκεί ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα μιας άμεσης συνεργασίας των δύο σημαντικών δημιουργών, όταν ο μεγάλος συνθέτης εμπιστεύθηκε στον Μαυρουδή την παλιότερη ποιητική του συλλογή "Μυθολογία", για να τη μελοποιήσει. 
Ο Χατζιδάκις είχε εκδώσει τη "Μυθολογία" του το 1966 και μοιάζει κάπως παράδοξο αυτό, γιατί λίγο νωρίτερα είχε ηχογραφήσει τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών. Μόνο που τα τραγούδια είχαν στίχους του Νίκου Γκάτσου κι έτσι τα ποιήματα του ίδιου έμειναν στην άκρη, ώσπου έφτασε αυτή η στιγμή που πέρασαν στα χέρια του Νότη Μαυρουδή κι έτσι γεννήθηκε ο θαυμάσιος λυρικός κύκλος τραγουδιών "Παιδί της γης" που εκδόθηκε από τη Lyra το 1977.
Ο Νότης Μαυρουδής μελοποίησε με μεγάλη ευαισθησία το ποιητικό σώμα, εμφανώς ωστόσο επηρεασμένος από το ύφος του μεγάλου δασκάλου. Είναι ένας "χατζιδακικός" δίσκος αυτός, τόσο στη μελοποιητική του γραφή, όσο και στην ενορχήστρωση, αλλά και στις ερμηνείες. Τρυφερές μελωδίες, χωρίς εξάρσεις, με βαθύ και πηγαίο λυρισμό που αποκαλύπτει ανάγλυφα τις μύχιες ευαισθησίες του ποιητή. Το οργανικό μέρος είναι πλημμυρισμένο με τα χατζιδακικά ηχοχρώματα από το μαντολίνο, το βιολί, την κιθάρα, το βιολοντσέλο και την άρπα που εκτελούν υπέροχοι δεξιοτέχνες, όπως ο Δημήτρης Βράσκος, ο Παντελής Δεσποτίδης, ο Κώστας Γρηγορέας, η Αλίκη Κρίθαρη και ο ίδιος ο συνθέτης.
Για την ερμηνεία των τραγουδιών επιλέχθηκε η Αρλέτα, η παλιά συνοδοιπόρος του συνθέτη που ήδη είχε ξεκινήσει τη μετανεοκυματική της πορεία μετά την εμβληματική της ερμηνεία στην "Τρίτη Ανθολογία" (1975) του Γιάννη Σπανού. Δίπλα της ο εκκολαπτόμενος νέος ερμηνευτής κι αργότερα αξιόλογος τραγουδοποιός Ηλίας Λιούγκος που μας τον είχε συστήσει την προηγούμενη χρονιά ο Μάνος Χατζιδάκις στα "Παράλογα". Ο ίδιος ο Χατζιδάκις συμμετέχει επίσης ερμηνεύοντας το πεζολογικό αφιέρωμα "Στον Γιώργο Σεφέρη", ένα από τα τρία μικρά αφιερώματα που έγραψε για τους μεγάλους πνευματικούς του καθοδηγητές. Τα άλλα δύο αναφέρονται στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Γκάτσο.

Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επωμίστηκε ο ίδιος ο Νότης Μαυρουδής, ενώ το εξώφυλλο σχεδίασε η Αρλέτα.

(c) CD | Lyra | 1977 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: