Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Χρήστος Γκάρτζος, Κώστας Καράλης: Χάθηκες (1987)

Για τα μέτρα του Κώστα Καράλη ήταν μάλλον έκπληξη που τόσο σύντομα - ένα μόλις χρόνο μετά τις "Ακροβασίες" - ηχογράφησε έναν ακόμη δίσκο που έμελλε ωστόσο να είναι και ο τελευταίος προσωπικός του ως ερμηνευτή. 
Ο δίσκος έχει τίτλο "Χάθηκες". Και θα 'λεγα ότι αυτός ο τίτλος μοιάζει κάπως σημαδιακός, γιατί πράγματι από κει και πέρα ο καλός τραγουδιστής χάθηκε από το προσκήνιο ή, για την ακρίβεια, έγινε ακριβοθώρητος περιοριζόμενος σε κάποιες ελάχιστες συμμετοχές σε δουλειές άλλων δημιουργών με κυριότερη από αυτές τον ωραίο κύκλο τραγουδιών "Μουσικό τοπίο" (1992) του Ηλία Ανδριόπουλου ή μια συλλογή ερωτικών τραγουδιών σε επανεκτέλεση ("Τραγούδια αγάπης", 1989).
Ο δίσκος "Χάθηκες" κυκλοφόρησε από τη CBS το 1987, την ίδια χρονιά που ο Καράλης ηχογράφησε παράλληλα κι έναν άλλο προσωπικό δίσκο ως συνθέτης με ερμηνεύτρια την αδελφή του Ελπίδα ("Φλας"). Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, όλα σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου ("Κάτι φταίει", "Οι Μάηδες οι ήλιοι μου", "Τα ερωτικά", "Περιπολίες" κλπ.) και στίχους του Αντώνη Ανδρικάκη. Τραγούδια σε ύφος ροκ ατμοσφαιρικής μπαλάντας με αναφορές στα οδυνηρά αδιέξοδα της καθημερινότητας που διαμορφώνουν ένα κλίμα διάχυτης μελαγχολίας και πεσιμιστικής διάθεσης. 
Παρά τα εχέγγυα της εγνωσμένης αξίας των δημιουργών και της αψεγάδιαστης ερμηνείας του Κώστα Καράλη, ο δίσκος δεν ακούστηκε καθόλου και πέρασε απαρατήρητος, πράγμα που ίσως εξηγεί και την απόσυρση από το προσκήνιο και του δημιουργού των τραγουδιών που έκτοτε δε μας έδωσε παρά μονάχα έναν ακόμη δίσκο με την Ελπίδα ("Έλα να παίξουμε", 1989). Στο δίσκο επίσης συμμετέχει η Δέσποινα Λάζαρη ερμηνεύοντας δύο τραγούδια, ενώ άλλο ένα αποδίδει ο ίδιος ο συνθέτης.

(c) LP | CBS | 1987 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: