Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Νταλάρας: Οι Μάηδες οι ήλιοι μου (1978)

Μετά τον "Μέτοικο" (1971) η πορεία του Γιώργου Νταλάρα ήταν θριαμβευτική μέσα από πολυσήμαντες ηχογραφήσεις και συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ("Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας"), ο Απόστολος Καλδάρας ("Μικρά Ασία", "Βυζαντινός Εσπερινός"), ο Μάνος Λοΐζος ("Να 'χαμε, τι να 'χαμε", "Τα τραγούδια μας"), ο Σταύρος Κουγιουμτζής ("Όταν ανθίζουν πασχαλιές", "Ηλιοσκόπιο", "Μικρές Πολιτείες", "Στα ψηλά τα παραθύρια"), ενώ παράλληλα τίμησε και τις ρεμπέτικες κατοβολές του ("50 Χρόνια Ρεμπέτικο"), εδραιώνοντας έτσι την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Έτσι λοιπόν το 1978, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων παρουσίας στην ελληνική δισκογραφία, ο Γιώργος Νταλάρας ηχογράφησε ένα διπλό άλμπουμ με είκοσι έξι συνολικά τραγούδια που υπογράφονται από έξι συνθέτες πολύ διαφορετικού μουσικού ύφους ο καθένας, με τους οποίους για πρώτη φορά συνεργάστηκε, με εξαίρεση το τελευταίο τραγούδι της συλλογής, το εξαίσιο "Κόκκινο τριαντάφυλλο" του Μίκη Θεοδωράκη που είχε ήδη κυκλοφορήσει νωρίτερα σε δισκάκι 45 στροφών.
Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει ο λαϊκός συνθέτης και μπουζουξής Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του μεγάλου Μάρκου, με επτά καλογραμμένα τραγούδια σε ύφος νεορεμπέτικο, τα περισσότερα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Γιάννης Σπανός συνεισφέρει τέσσερα λαϊκά τραγούδια που ξεκάθαρα είναι και τα ωραιότερα της συλλογής. Ένα από αυτά, το "Σκορπίσανε οι φίλοι μου", έχει στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μέσα από αυτούς προέκυψε και ο τίτλος της έκδοσης. Άλλο ένα, η εμβληματική "Αλάνα" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, είχε γραφτεί παλιότερα, αλλά κρατήθηκε στα συρτάρια του συνθέτη μέχρι να μπει σ' αυτή τη συλλογή. Σπουδαία τραγούδια είναι και τα άλλα δύο: "Πρώτη του Δεκέμβρη", "Δε φταίω".
Τα υπόλοιπα τραγούδια υπογράφονται από μια σειρά νέους συνθέτες που εκείνη την εποχή ξεκινούσαν την περιπέτειά τους στο ελληνικό τραγούδι και στη συνέχεια κατάφεραν να χτίσουν αξιόλογη καριέρα. Ο Χρήστος Γκάρτζος έγραψε έξι τραγούδια, από τα οποία ωραιότερο είναι το "Μόνο η αγάπη μένει". Ο Αντώνης Βαρδής έγραψε τέσσερα όμορφα τραγούδια, όπως το "Κάτω απ' την κληματαριά" ή το "Χελιδονάκι". Ο Μιχάλης Τερζής έγραψε δύο τραγούδια ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη συνεργασία του με τον τραγουδιστή μερικά χρόνια αργότερα στον αξιόλογο δίσκο "Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε" (1984). Τέλος, ο Γιώργος Γερασιμίδης έγραψε το ωραίο τραγούδι "Μετανάστης".
Με εξαίρεση το ακροτελεύτιο "Κόκκινο τριαντάφυλλο", όλα τα υπόλοιπα τραγούδια έχει ενορχηστρώσει και διευθύνει ο Νίκος Λαβράνος που υπογράφει και τη μουσική του ωραιότατου τραγουδιού "Μακριά απ' τα ψέματα" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.
Ο Γιώργος Νταλάρας αποδίδει το ετερόκλητο υλικό αυτής της χορταστικής συλλογής με απόλυτη τεχνική και φωνητική αρτιότητα. Δεν έχει καμία δυσκολία να προσαρμόζει την ερμηνευτική του ικανότητα από το ορθόδοξο λαϊκό ύφος μέχρι τις τρυφερές μπαλάντες των νέων συνθετών.

(c) 2LP | Minos | 1978 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

nikos4 είπε...

Το ''άμα δε σε δω'' το είχε πει σε πρώτη εκτέλεση η Βιτάλη στο LP Τσαντιράκι...