Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ελένη Βιτάλη: Τσαντιράκι (1976)

Ένα χρόνο μετά τον πρώτο προσωπικό της δίσκο η Ελένη Βιτάλη μας έδωσε και τον δεύτερο με τίτλο "Τσαντιράκι" από το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι που μας εισάγει στο δίσκο.
Το άλμπουμ αυτό διαφέρει πολύ ως προς το υλικό του από το προηγούμενο, όπου είχαμε κυρίως μια ανθολογία από τις σκόρπιες ηχογραφήσεις της τραγουδίστριας. Αυτή τη φορά έχουμε λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, πρωτότυπα ή διασκευασμένα, που δίνουν την ευκαιρία στην ερμηνεύτρια να ξεδιπλώσει όλο το φωνητικό της ταλέντο στα συγκεκριμένα πεδία. 
Ο σύζυγός της Βαγγέλης Ξύδης έχει φροντίσει την κατάλληλη διασκευή δύο παραδοσιακών τραγουδιών ("Τσαντιράκι", "Αμάραντος"), ενώ ο Βασίλης Δημητρίου συνεισέφερε δυο όμορφα τραγούδια σε δημώδεις ηχοχρωματισμούς. Επίσης ο σπουδαίος λαϊκός βιολιστής Γιώργος Κόρος υπογράφει τρία ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια, ενώ ο Χρήστος Νικολόπουλος έχει διασκευάσει το παλιό λαϊκό "Στρίβε λόγια". Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι γραμμένα από δύο καινούργιους και ανερχόμενους τότε συνθέτες, τον Αντώνη Βαρδή και τον Στέλιο Φωτιάδη.
Ανεξαρτήτως πάντως της ποιότητας του άνισου αυτού υλικού η Ελένη Βιτάλη τo υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό και δίνει έξοχες ερμηνείες, έστω κι αν σήμερα αυτά τα τραγούδια έχουν πια ξεχαστεί.

(c) CD | Lyra | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: