Ας κλείσουμε όμορφα και μελωδικά αυτή τη δύσκολη και όντως δίσεκτη χρονιά με ένα αφιέρωμα στη μουσική για πιάνο που μας χάρισαν μεγάλοι Έλληνες συνθέτες από την περίοδο της Εθνικής Σχολής, αλλά και από τη νεότερη γενιά. Έχω επιλέξει τρεις δίσκους με ερμηνεύτριες δύο κορυφαίες Ελληνίδες σολίστ, τη Δανάη Καρά και τη Ντόρα Μπακοπούλου.
Η Δανάη Καρά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953 και φοίτησε στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών ως αριστούχος και βραβευμένη με το "Χρυσό Μετάλλιο". Έφηβη ακόμη ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις, ενώ παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στην περίφημη Juillliard School of Music της Νέας Υόρκης, όπου μάλιστα δίδαξε και ως βοηθός καθηγητή. Η καριέρα της, εντός κι εκτός Ελλάδας, υπήρξε σπουδαία με αποκορύφωμα ίσως την εκτέλεση του 3ου Κοντσέρτου για Πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα στο Παρίσι το 2003, όπου γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή από το κοινό. Απέσπασε πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής.
Η δισκογραφία της Δανάης Καρά είναι αρκετά πλούσια μέσα από τις συνεργασίες της με τις εταιρίες EMI Classics, Philips, Lyra, Decca, Agora Musica και Naxos. Έχει ηχογραφήσει έργα του ελληνικού και διεθνούς πιανιστικού ρεπερτορίου, όπως του Μανόλη Καλομοίρη, του Νίκου Σκαλκώτα, του Γιώργου Σισιλιάνου, του Γιάννη Κωνσταντινίδη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και (τα άπαντα) του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και του Brahms, του Mendelssohn, του De Falla και άλλων, συνεργαζόμενη με πολλές σημαντικές ορχήστρες και διάσημους αρχιμουσικούς.
Ο παρών δίσκος αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της εξαίρετης τέχνης της Δανάης Καρά. Είναι αφιερωμένος σε έργα για πιάνο πέντε σημαντικών Ελλήνων συνθετών που δεν παρέλειψαν μέσα στην ογκώδη εργογραφία τους να περιλάβουν και συνθέσεις για σόλο πιάνο. Ο πατριάρχης της Εθνικής Σχολής Μανόλης Καλομοίρης (1883-1962) συμμετέχει με τα Πέντε Πρελούδια, έργο γραμμένο το 1939. Ο έτερος εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984), που δεν είναι άλλος παρά ο γνωστός συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού Κώστας Γιαννίδης, μας δίνει εδώ τους Οκτώ Νησιώτικους Χορούς του που γράφτηκαν το 1954.
Ακολουθεί ο εκτός κατάταξης και σχολών μέγας Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) που παρά τη γερμανική μουσική του παιδεία δε δίστασε να σκύψει με βαθύ ενδιαφέρον και λαμπρά αποτελέσματα στην παραδοσιακή μας μουσική και να μας δώσει τους περίφημους Ελληνικούς Χορούς του. Από το έργο του 32 Κομμάτια για Πιάνο εδώ ανθολογείται το υπ' αριθμόν 7 κομμάτι με υπότιτλο "Ελληνικός Δημοτικός Χορός" που γράφτηκε το 1940.
Ο δίσκος ολοκληρώνεται με δύο έργα των μεγάλων συνθετών της μεταπολεμικής σχολής, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) συμμετέχει με το πρωτόλειο συνθετικό του έργο που επιγράφεται Για μια μικρή λευκή Αχιβάδα, έργο 1, γραμμένο στο διάστημα 1947-1948 σε μορφή σουίτας με εναλλασσόμενα πρελούδια και χορούς. Τέλος, ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-), ο μόνος εν ζωή από τους συνθέτες του δίσκου, συμμετέχει με τη Μικρή Σουίτα για Πιάνο, τετραμερή σύνθεση γραμμένη το 1955.
Η ερμηνεία της Δανάης Καρά, διαυγής και ανάγλυφη, αποδίδει πειστικά το πνεύμα, αλλά και τις τεχνικές λεπτομέρειες των έργων με απαράμιλλη δεξιοτεχνία.
(c) CD | Philips | 1982 | Ψηφιακή επανέκδοση: Mercury, 1999 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου