Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ελένη Βιτάλη: Άιντε και φύγαμε (1979)

Μετά το δεύτερο προσωπικό της δίσκο ("Τσαντιράκι", 1976) η Ελένη Βιτάλη απουσίασε για ένα διάστημα από τη δισκογραφία, για να επανέλθει δυναμικά το 1979 με τη συμμετοχή της στη "Ρεζέρβα" του Διονύση Σαββόπουλου και κυρίως με έναν ακόμη προσωπικό δίσκο, τον τρίτο στη σειρά, με τίτλο "Άιντε και φύγαμε" που εκδόθηκε και πάλι από τη Lyra, την εταιρία όπου θα συνεχίσει και για την επόμενη τριετία παρουσιάζοντας έναν ακόμη προσωπικό δίσκο το 1981 με υλικό από το δημοτικό μας τραγούδι, καθώς και μια συμμετοχή σε ένα δίσκο θρησκευτικού περιεχομένου του Σταμάτη Σπανουδάκη ("Κύριε των Δυνάμεων"), πριν μεταπηδήσει στη Minos και γνωρίσει τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες που την καθιέρωσαν στο πρώτο επίπεδο.
Ο δίσκος "Άιντε και φύγαμε" κινείται στο ίδιο μουσικό κλίμα με το δίσκο "Τσαντιράκι", καθώς περιλαμβάνει τραγούδια με παραδοσιακό χρώμα, πρωτότυπα ή διασκευασμένα, αλλά και κάποιες συνθέσεις σε ύφος "έντεχνο", όπως τα τραγούδια του Λίνου Κόκοτου. Ο σύζυγός της ερμηνεύτριας Βαγγέλης Ξύδης έχει την ευθύνη για το μισό υλικό του δίσκου υπογράφοντας τέσσερις πρωτότυπες συνθέσεις, όπως το ομότιτλο τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αλλά και δύο παραδοσιακά τραγούδια σε διασκευή, ενώ άλλο ένα παραδοσιακό, το γοητευτικό "Θαλασσάκι μου", διασκεύασε ο Τάσος Καρακατσάνης με τη λιτή συνοδεία ενός πιάνου.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με την ωραιότατη δημώδη μπαλάντα "Παπαρούνα" του Νίκου Τάτση που εκείνη την εποχή παρουσίαζε τα πρώτα του τραγούδια με εκλεκτούς ερμηνευτές, όπως η Χαρούλα Αλεξίου ή ο Γιώργος Νταλάρας ("Το Ανεστάκι", "Ο σαραντάπηχος"). Στο φινάλε του δίσκου έχουμε ένα διασκευασμένο τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάννου ("Αλεξανδριανή φελάχα") σε ύφος σμυρνέικου καρσιλαμά.
Συνολικά έχουμε έναν ωραίο δίσκο με πολύ ετερόκλητο, αλλά άκρως ενδιαφέρον μουσικό υλικό που το υπηρετεί έξοχα η υπέροχη Ελένη Βιτάλη, η οποία είναι ήδη μια ώριμη και ολοκληρωμένη ερμηνεύτρια.

(c) CD | Lyra | 1979 | Πηγή: d58


2 σχόλια:

nikos4 είπε...

Καλημέρα.Εξαιρετικές όλες οι δουλειές σου όπως πάντα.Μόνο για την Βιτάλη μία συνέχεια με άλμπουμ της ΜΙΝΩΣ θα ήταν εφικτό? Διότι νομίζω ότι ορισμένα από αυτά ήταν εξαιρετικά στο είδος τους με ανάλογη ερμηνεία από την Βιτάλη εννοείται..

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε μου Νίκο, θα γίνει κι αυτό σε άλλη στιγμή. Η θεματολογία του Δισκοβόλου ακολουθεί κατά κανόνα κάποιους θεματικούς κύκλους με συνειρμική αλληλουχία. Θα ξανάρθει λοιπόν η σειρά της υπέροχης Βιτάλη.