Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Χαρίλαος Ταλιαδώρος: Ύμνοι Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς & Φώτων

Ο αειθαλής πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1926 με ηπειρώτικη καταγωγή, αποτελεί εμβληματική μορφή της εκκλησιαστικής πνευματικής ζωής της συμπρωτεύουσας με ενεργό δραστηριότητα πολλών δεκαετιών. Φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, αλλά ξεκίνησε ως απλός ψάλτης σε διάφορους ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ με τον τίτλο του Πρωτοψάλτη υπηρέτησε για έξι δεκαετίες στον ναό της Αγίας Σοφίας, όπου είχα την τύχη να τον ακούσω κάμποσες φορές στα φοιτητικά μου χρόνια διαμένοντας εκεί παραδίπλα. 
Κατά καιρούς δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και σε διάφορες μουσικές σχολές, ενώ έχει και πλούσιο συγγραφικό και εκδοτικό έργο σχετικό με την τέχνη της ψαλτικής. Παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα και φέρει τον τιμητικό τίτλο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη και του Οφφικιάλιου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Το έργο και η υψηλή ψαλτική τέχνη του Χαρίλαου Ταλιαδώρου έχει καταγραφεί σε πάμπολλες ηχογραφήσεις που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς είτε σε βινύλια, είτε σε μαγνητοταινίες, είτε και σε ψηφιακούς δίσκους. 
Έναν τέτοιο ψηφιακό δίσκο προσέφερε στους αναγνώστες της η εφημερίδα Αγγελιοφόρος (δε γνωρίζω το ακριβές έτος) με υλικό αφιερωμένο στο εορταστικό Δωδεκαήμερο, δηλαδή τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Περιλαμβάνονται εκλεκτοί θρηκευτικοί ύμνοι που καλύπτουν διάφορες μορφές της χριστιανικής υμνογραφίας, όπως τροπάρια, ιδιόμελα, καθίσματα, απολυτίκια, κοντάκια και κρατήματα. Επικεφαλής της ομάδας ψαλτών είναι φυσικά ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

(c) CD | Εφημ. Αγγελιοφόρος | Πηγή: d58

2 σχόλια:

madakos είπε...

Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2004

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ για τη χρήσιμη πληροφορία.