Λέγαμε και στην παρουσίαση του άλμπουμ "50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι" (1975) ότι η σχέση του Γιώργου Νταλάρα με το ρεμπέτικο είναι βιωματική και διατρέχει ολόκληρη τη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι. Γεννημένος μέσα στο ρεμπέτικο συνάφι έδειξε από τη αρχή της καριέρας του ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για το περιφρονημένο κάποτε αυτό είδος. Το 1971 ηχογράφησε, στο ξεκίνημά του ακόμα, έναν εξαιρετικό δίσκο με τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα. Το 1975 έκανε ρεκόρ πωλήσεων το διπλό του άλμπουμ "50 Χρόνια Ρεμπέτικο Τραγούδι" (ξεπέρασε τις 500.000 κομμάτια) δίνοντας ένα ισχυρό έναυσμα για την αναβίωση του είδους και το ξεπέταγμα πολλών νεορεμπέτικων σχημάτων (ρεμπέτικες κομπανίες), τα οποία για μια δεκαετία περίπου έγιναν ένα είδος μόδας.
Το 1980 ο Γιώργος Νταλάρας επανήλθε στο ρεμπέτικο με τη θεματική συλλογή "Τα Ρεμπέτικα της Κατοχής". Κοινή θεματολογία των τραγουδιών η αναφορά στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης, αλλά και του Εμφύλιου που ακολούθησε. Όλα είναι εξαιρετικά τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο και νομίζω πως δεν πρόκειται ποτέ να χάσουν τη δύναμή τους! Πολλά από τα τραγούδια αυτά ήταν απαγορευμένα και ανέκδοτα για προφανείς λόγους, δεδομένου ότι θίγουν χωρίς περιστροφές την καθεστηκυία και βολεμένη τάξη, η οποία συμβιβάστηκε πρόθυμα με τις βουλές του κατακτητή. Τα περισσότερα γράφτηκαν από τον Μιχάλη Γενίτσαρη, γνωστό ρεμπέτη με αριστερές ιδέες, αλλά υπάρχουν και τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Μπαγιαντέρα, του Οδυσσέα Μοσχονά και κυρίως του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη. Τα συγκλονιστικά τραγούδια "Κάνε λιγάκι υπομονή" και "Κάποια μάνα αναστενάζει" αποτέλεσαν εκείνα τα χρόνια ύμνους των ανθρώπων που πλήρωσαν με αίμα τον εμφύλιο σπαραγμό. Το τελευταίο τραγούδι του δίσκου ("Της κοινωνίας η διαφορά") θα μπορούσε να είχε γραφτεί και για τη σημερινή συγκυρία του τόπου μας!
Ο Γιώργος Νταλάρας, διανύοντας τότε τη σημαντικότερη φάση της μεγάλης του καριέρας, ερμηνεύει πειστικότατα και πολύ εκφραστικά τα σπουδαία αυτά τραγούδια. Στην ορχήστρα συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί με επικεφαλής τον Χρήστο Νικολόπουλο που έχει τη γενική μουσική επιμέλεια. Ο ίδιος ο Νταλάρας εκτελεί δεξιοτεχνικά διάφορα όργανα (κιθάρα, τζουρά, μπαγλαμά). Στα φωνητικά συμμετέχουν ως δεύτερες φωνές η Γλυκερία και ο Δημήτρης Κοντογιάννης.
(c) LP | Minos | 1980 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου