Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Μιχ. Χριστοδουλίδης, Γιώργος Νταλάρας: Ες γην εναλίαν Κύπρον (1992)

Περνάμε σήμερα σε μια άλλη πλευρά της πολυδιάστατης μουσικής δραστηριότητας του Γιώργου Νταλάρα. Αναφέρομαι κάποιες βαρυσήμαντες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90, όταν είχε αναπτύξει ένα έντονο και συγκινητικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του σ' αυτή την κατεύθυνση είτε με ηχογραφήσεις στο στούντιο, είτε με αλλεπάλληλες συναυλίες στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Ο πρώτος σημαντικός σταθμός αυτής της δραστηριότητας ήταν ο κύκλος τραγουδιών "Ες γην εναλίαν Κύπρον" που περιλαμβάνει συνθέσεις του αξιόλογου Κύπριου μουσικού Μιχάλη Χριστοδουλίδη βασισμένες σε αντίστοιχα ποιήματα σχεδόν αποκλειστικά Κύπριων ποιητών. 
Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης αποτελεί εμβληματική μορφή της σύγχρονης κυπριακής μουσικής σχολής με σημαντικό έργο που παρουσίασε αρχικά στη Γαλλία κι αργότερα στην Ελλάδα γράφοντας δεκάδες μουσικές συνθέσεις για θεατρικές παραστάσεις που παίχτηκαν στην Επίδαυρο ή στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες, όπως η "Κάθοδος των εννέα" (1984), ενώ απέσπασε και πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Το 1988 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο του με τραγούδια ("Στις άκρες των ακρών"), ενώ το 1992 παρουσίασε το δίσκο "Ες γην εναλίαν Κύπρον" με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και συνοδεία από το Φωνητικό Σύνολο "Διάσταση".
Ο τίτλος του δίσκου είναι παρμένος από ένα στίχο της τραγωδίας "Ελένη" του Ευριπίδη ("...ες γην εναλίαν Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν..."), τον οποίο χρησιμοποίησε και ο Γιώργος Σεφέρης ως προμετωπίδα της ποιητικής του σύνθεσης "Ημερολόγιο καταστρώματος Γ'" (1955).
Το έργο περιλαμβάνει δέκα τραγούδια που υπογράφουν οι ποιητές Νίκος Κρανιδιώτης, Μιχάλης Κακογιάννης, Θεοδόσης Πιερίδης, Μιχάλης Πασιαρδής, Άνθος Λυκαύγης, Θεοκλής ΚουγιάληςΝίκη Κατσαούνη και ο Ελλαδίτης Μιχάλης Γκανάς. Όλα έχουν κοινό σημείο θεματικής αναφοράς, την τραγωδία της Κύπρου, τον αγώνα για αποκατάσταση του δικαίου και τον καημό των χαμένων πατρίδων. Είναι τραγούδια ελεγειακού χρώματος, με καλογραμμένη μελωδική γραμμή και ενορχήστρωση ιδιαίτερα επιμελημένη σε "έντεχνο" ύφος με χρήση ακουστικών οργάνων (κιθάρα, λαούτο, βιολοντσέλο, βιόλα, όμποε, φλάουτο και μπουζούκι). 

Ο ίδιος ο συνθέτης επιμελήθηκε την ενορχήστρωση, ενώ στην παραγωγή έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ο Γιώργος Νταλάρας που ερμηνεύει συγκινητικά τα τραγούδια.

(c) LP | Minos | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: