Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Νταλάρας: Των αθανάτων (1994)

Ο δεύτερος "κυπριακός" δίσκος του Γιώργου Νταλάρα κυκλοφόρησε το 1994 με τίτλο "Των αθανάτων" και είναι μια πολυσυλλεκτική-πολυσυμμετοχική δουλειά με μουσικό και θεματικό υλικό ανάλογο του προηγούμενου δίσκου "Ες γην εναλίαν Κύπρον" (1992). 
Για τον βασικό συνθέτη των τραγουδιών, τον Δημήτρη Λάγιο, αυτός είναι ένας μεταθανάτιος δίσκος που ωστόσο αναδεικνύει τη στενή σχέση του ζακυνθινού δημιουργού με τη Μεγαλόνησο, για την οποία αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του στη σύντομη ζωή του. 
Έχουμε επίσης και πάλι συνθέσεις του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο οποίος επιμελήθηκε μουσικά όλο το υλικό δίνοντάς του την απαιτούμενη ομοιογένεια, ενώ συμμετέχουν επίσης οι Κύπριοι συνθέτες Κούλης Θεοδώρου και Κώστας Κακογιάννης
Το κύριο χαρακτηριστικό του δίσκου είναι ότι όλα τα τραγούδια στηρίζονται σε ποιήματα Κύπριων αγωνιστών και ποιητών: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Τάσος Ρούσσος, Μιχάλης Πασιαρδής, Κώστας Μόντης, Ανδρέας Παράσχος, Ανδρέας Νεοφύτου Μούζουρος, Γιάννης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Λιμπέρτης. Περιλαμβάνεται επίσης ένα χορικό ("Πετροπέρδικα") από τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη που αποδίδει το χορωδιακό σύνολο "Διάσταση", καθώς κι ένα ποίημα του ζακυνθινού ποιητή Τάλμποτ Κεφαλληνού ("Σε καρτερούσα") μελοποιημένο από τον Δημήτρη Λάγιο από παλιότερη ηχογράφηση του συνθέτη που βρέθηκε στο αρχείο του. 
Όλα τα τραγούδια αποπνέουν μιαν αγωνιστική και ταυτόχρονα μελαγχολική διάθεση για τη χρονίζουσα τραγωδία της Μεγαλονήσου. Κορυφαία στιγμή του δίσκου το τελευταίο τραγούδι ("Καρτερούμεν") σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου, το οποίο ήδη πια έχει καταξιωθεί ως ένας νέος εθνικός ύμνος του κυπριακού λαού.

Βασικός ερμηνευτής του υλικού είναι ο Γιώργος Νταλάρας και μαζί του η Μελίνα Κανά, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κούλης Θεοδώρου και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση».

(c) LP | Minos | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: