Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Νταλάρας: Άπονα μάτια (1985)

Εμπλουτίζοντας ασταμάτητα την προσωπική του δισκογραφία ο Γιώργος Νταλάρας ηχογραφεί το 1985 το άλμπουμ "Άπονα μάτια" με δώδεκα λαϊκά τραγούδια. Ο δίσκος μοιάζει σαν μια μικρή επανάληψη του παλιότερου διπλού δίσκου "Οι Μάηδες οι ήλιοι μου" (1978), καθώς περιλαμβάνει υλικό που υπογράφουν οι δυο βασικοί συνθέτες εκείνου του άλμπουμ, δηλαδή ο Στέλιος Βαμβακάρης κι ο Χρήστος Γκάρτζος, αμφότεροι συνεισφέροντας από έξι τραγούδια.
Το πρώτο μισό του δίσκου λοιπόν αποτελείται από έξι συνθέσεις του Χρήστου Γκάρτζου σε στίχους του σπουδαίου Κώστα Κινδύνη, γραμμένες σε λαϊκό χρώμα και σε ένα ύφος που διαφοροποιεί τον συνθέτη αρκετά από την εικόνα που μας είχε δώσει στις προηγούμενες δουλειές του, ιδίως στον μελοποιημένο Νερούδα ("Τα ερωτικά", 1980) και στις "Περιπολίες" (1983). Προφανώς εδώ θέλησε να προσαρμόσει το ύφος του στην καθιερωμένη ερμηνευτική μανιέρα του τραγουδιστή και τα κατάφερε μια χαρά, έστω κι αν τα τραγούδια δεν γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία.
Το δεύτερο μέρος του δίσκου ανήκει στον Στέλιο Βαμβακάρη και περιλαμβάνει έξι καλογραμμένα ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια της νεορεμπέτικης σχολής με στίχους κυρίως του Λευτέρη Χαψιάδη, αλλά και του Κώστα Κοφινιώτη, ενώ ένα τραγούδι υπογράφεται από τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη κι άλλο ένα έχει παραδοσιακούς στίχους.

Γενικά πρόκειται για ένα δίσκο που δεν ακούστηκε πολύ, αν και η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα κινείται πάντα στα γνωστά υψηλά του στάνταρ. Στα φωνητικά ακούγεται η Χαρούλα Αλεξίου, αλλά και η Χαρά Πομώνη, ενώ την ενορχήστρωση έκαναν οι συνθέτες στα αντίστοιχα μέρη με τη σύμπραξη του τραγουδιστή.

(c) CD | Minos | 1985 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: