Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Σταύρος Ξαρχάκος: Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο (2003)

Πίσω από το τόσο εμπνευσμένο λαϊκό πρόσωπο του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου (γενν. 1939) δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είχε ζωντανή και διακριτική παρουσία και μια άλλη όψη του μεγάλου του ταλέντου που δεν ήταν άλλη από το σταθερό ενδιαφέρον του για τη λόγια μουσική. 
Η λόγια λοιπόν πλευρά του συνθέτη είχε διαφανεί ήδη από το ξεκίνημα της καριέρας του, όταν ανάμεσα στους μεγάλους κύκλους τραγουδιών ή κινηματογραφικών συνθέσεων μας έδωσε το 1964 κι ένα τελείως άλλου προσανατολισμού έργο με τίτλο "Θεμιστοκλέους 43" παιγμένο με εκκλησιαστικό όργανο και πιάνο. Αργότερα στον κύκλο "Χρώματα" (1968) μας χάρισε μια σειρά λαϊκών συμφωνικών θεμάτων με κορυφαίο το εναρκτήριο "Μια βόλτα για το φίλο μου" που παραπέμπει ευθέως σε ύφος μπαρόκ κοντσέρτου. Αμέσως μετά συνέθεσε τον "Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας" (1969) με συμφωνική διάθεση, η οποία έγινε πιο εμφανής στη νεότερη ερμηνεία του έργου (1996/2006), ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε για ειδικές σπουδές στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα θήτευσε στην περίφημη Julliard School of Music και για λίγο στο πλάι του διάσημου αρχιμουσικού Leonard Bernstein θεμελιώνοντας έτσι ένα στέρεο οπλοστάσιο για την ενεργότερη ανάμιξή του στο πεδίο της λόγιας μουσικής.
Οι κυριότεροι σταθμοί αυτής της παράλληλης διαδρομής του συνθέτη περιλαμβάνουν την έκδοση του δίσκου "Songs My Country Taught Me" (1986) με ερμηνεύτρια την Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, επίσης μια ζωντανή ηχογράφηση στη Μέγαρο Μουσικής έργων του Νίκου Σκαλκώτα, του Μότσαρτ και του Ροσσίνι διευθύνοντας της Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, άλλη μια ζωντανή ηχογράφηση κάτω από τους βράχους των Μετεώρων με το "Requiem" του Μότσαρτ διευθύνοντας την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βίλνιους με σολίστες από διάφορες χώρες, και φυσικά αμέτρητες συναυλίες και ηχογραφήσεις με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την οποία διηύθυνε από το 1995.
Από τη λόγια λοιπόν δραστηριότητα του Σταύρου Ξαρχάκου επιλέγω άλλη μια ζωντανή ηχογράφηση που εκδόθηκε σε δίσκο αρχικά το 1998 από τη μικρή εταιρία Ρωξάνη κι επανεκδόθηκε το 2003 από τη Legend, όταν ο συνθέτης είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας εκδίδοντας πολλά έργα του που παρέμεναν στην αφάνεια ή ανέκδοτα. Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει τίτλο "Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο" και περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό μουσικό υλικό εμπνευσμένο από τη γιορτή των Χριστουγέννων με λαϊκές και έντεχνες θρησκευτικές μελωδίες ανώνυμων δημιουργών από διάφορα μέρη του χριστιανικού κόσμου, για να κλείσει με εκτενή αποσπάσματα από τον περίφημο "Μεσσία" του Χέντελ.

Στην εκτέλεση των κομματιών συμμετέχει η Ορχήστρα Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η Χορωδία Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου της Λάρισας με διευθυντή τον Δημήτρη Καρβούνη. Τα σολιστικά μέρη αποδίδουν οι: Μίσα Ικεούτσι (υψίφωνος), Φραγκίσκος Βουτσίνος (βαθύφωνος), Θεόδωρος Βασιλικός (ψάλτης) και Τόμας Βόταβα (αγόρι υψίφωνο). Τρομπέτα παίζει ο Σωκράτης Άνθης.

(c) CD | Legend | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: