Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Νταλάρας: Για τα τραγούδια κι εγώ φταίω (1993)

Το 1993 σιγά σιγά κυριαρχεί πια ο ψηφιακός δίσκος και το βινύλιο αργοσβήνει, ενώ τα δισκάκια των 45 στροφών αποτελούσαν πλέον ανάμνηση. Εκείνη τη χρονιά ωστόσο ο Γιώργος Νταλάρας διάλεξε να συγκεντρώσει σε ένα διπλό αναλογικό δίσκο κάποια από τα δεκάδες τραγούδια που είχε ηχογραφήσει για τις 45 στροφές στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό πεντάγραμμο.
Η πρώτη πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιστή πραγματοποιήθηκε το 1967 για την περιθωριακή εταιρία Αυλός και ήταν το ωραίο ζεϊμπέκικο "Προσμονή" του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη που πάντως γρήγορα ξεχάστηκε, γιατί στοχοποιήθηκε και από τη λογοκρισία της χούντας. 
Το 1968 ο τραγουδιστής υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στη νεοσύστατη εταιρία Minos κι αμέσως ηχογράφησε τα τραγούδια "Ρίξε μες στη φλόγα την αγάπη μου" και "Δυο λουλούδια μες στη γλάστρα" σε μουσική του Γρηγόρη Φούντα και στίχους του Κώστα Βίρβου,  τα οποία την επόμενη χρονιά μπήκαν και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του. Ακολούθησαν δεκάδες σκόρπιες ηχογραφήσεις, πολλές από τις οποίες ενσωματώθηκαν και σε δίσκους 33 στροφών που ακολούθησαν. Υπολογίζονται στα 72 συνολικά τα τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα που πρωτοεκδόθηκαν σε δίσκους 45 στροφών. Είκοσι δύο από αυτά διάλεξε ο ίδιος γι' αυτό το διπλό άλμπουμ, ηχογραφημένα στο διάστημα 1967-1976.
Ανάμεσα σ' αυτά τα γνωστά και άγνωστα τραγούδια βρίσκουμε συνθέσεις του Απόστολου Καλδάρα, του Γιώργου Μητσάκη, του Θόδωρου Δερβενιώτη, του Τάκη Παναγόπουλου και του Γιώργου Κατσαρού. Εδώ έχουμε και δυο ωραιότατα λαϊκά τραγούδια του Πάνου Τζαβέλλα ("Πάρε με φεγγάρι μου", "Ροδακινιά ξανθή"), καθώς και τα τραγούδια "Ο Σαραντάπηχος" του Νίκου Τάτση και "Πόσο πολύ σ' αγάπησα" του Αντώνη Βαρδή, που είναι και τα πρώτα που ηχογράφησαν οι δυο νέοι τότε συνθέτες, τα οποία πήραν μέρος και σε σχετικό διαγωνισμό της εποχής και τελικά ενσωματώθηκαν στο δίσκο "Νιάτα" (1974). Νεότερο απ' όλα είναι το τραγούδι "Εκείνος ήταν μόνος" του Μίκη Θεοδωράκη παρμένο από το 45άρι με το τραγούδι "Κόκκινο τριαντάφυλλο" (1976).

Κλείνοντας πρέπει να επισημάνω ασφαλώς ότι το άλμπουμ ξεκινάει και ολοκληρώνεται με το τραγούδι "Για τα τραγούδια κι εγώ φταίω" που έγραψε ειδικά για την έκδοση ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου. Επίσης ιδιαίτερο χρήσιμο είναι το αναλυτικό κατατοπιστικό σημείωμα για το υλικό της έκδοσης  που υπογράφει ο Πάνος Γεραμάνης, όπως και το ενδιαφέρον σχόλιο του ίδιου του τραγουδιστή.

(c) 2LP | Minos | 1993 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

nikos4 είπε...

Νομίζω ότι υπάρχουν και δύο που δεν έχουν μπει σε κανένα μεγάλο δίσκο ή cd. Το ''αυτός είσαι'' που είναι στην ODEON , και ο ''αναπτήρας'' που είναι στη ΜΙΝΟΣ.Ολα τα υπόλοιπα κάπου υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και τουλάχιστον δύο ανέκδοτα: "Της δαφνης τα φύλλα" & "Δεν έμεινε σταλιά κουράγιο".