Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας: Σεργιάνι στον κόσμο (1979)

Η συνεργασία του Γιώργου Νταλάρα με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Απόστολος Καλδάρας κ.ά.) συνεχίζεται το 1979 με την ιστορική του συνάντηση με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, έναν από τους ογκόλιθους της ελληνικής μουσικής με συνεχή δημιουργική παρουσία από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και τις μέρες μας.
Η πιο γόνιμη περίοδος του συνθέτη στάθηκε βέβαια η δεκαετία του '70, τότε που μας έδωσε ένα γιγάντιο έργο με κλασικά αριστουργήματα, όπως το "Χρονικό" (1970), η "Ιθαγένεια" (1972) και η "Θητεία" (1974). Επιστέγασμα αυτής της ακμαίας περιόδου που κλείνει θριαμβευτικά τη δεκαετία υπήρξε ο δίσκος "Σεργιάνι στον κόσμο" που εκδόθηκε το 1979 από τη Minos και γνώρισε ευρεία απήχηση στο μουσικόφιλο κοινό. 
Πρόκειται για μια πολύπλοκη δομικά σύνθεση διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες, που διαφοροποιούνται εμφανώς μεταξύ τους και σε μουσικό και σε θεματολογικό επίπεδο.
Η πρώτη ενότητα ονομάζεται "Κύκλος της Μακεδονίας". Έχει στίχους του Πάνου Θεοδωρίδη, με τον οποίο ο συνθέτης θα έχει στη συνέχεια αρκετές συνεργασίες, με κορυφαία αυτή στο σημαντικό λόγιο έργο "Η λειτουργία του Ορφέα" (1994). Ο λόγος του ποιητή επιχειρεί μια αναδρομική επισκόπηση της Μακεδονίας μέσα στο χρόνο, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο ως τη σύγχρονη εποχή, με υπαινικτικές αναφορές στο λεγόμενο "μακεδονικό ζήτημα" και εμφανή διάθεση για προβολή της ελληνικότητας του χώρου.
Η δεύτερη ενότητα με υπότιτλο "Παραπονεμένα λόγια" είναι το καθαρώς λαϊκό μέρος του δίσκου. Περιλαμβάνει πέντε δυνατά λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Το εμβληματικό ζεϊμπέκικο "Παραπονεμένα λόγια" είναι αυτό που ξεχώρισε περισσότερο κι έγινε ο κινητήριος μοχλός για τη μεγάλη επιτυχία όλου του δίσκου. Ωστόσο θα έλεγα ότι τα άλλα τέσσερα τραγούδια αυτής της ενότητας, αδικημένα καταφανώς από τη δεσποτική παρουσία του πρώτου, είναι πιο όμορφα και πιο ενδιαφέροντα μουσικά. Είναι γραμμένα στο γνώριμο ύφος του τραγουδιστή, όπως αυτό παγιώθηκε μέσα από τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή κυρίως.
Υπάρχει και μια τρίτη ενότητα με το χαρακτηρισμό "Ενδιάμεσον", η οποία εμφανίζεται διαμοιρασμένη σε δυό μέρη που το καθένα επέχει θέση επιλόγου στις δύο κύριες ενότητες του έργου. Η μουσική εδώ έχει πιο μοντέρνο χρώμα φλερτάροντας με ήχους και μορφολογικά χαρακτηριστικά της αμερικάνικης ποπ. Ο "Σκλάβος" είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τραγούδι, που στηρίζεται στην κωμωδία του λατίνου κωμωδιογράφου Πλαύτου "Το τσουκάλι με το χρυσάφι" και γράφτηκε για την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε στίχους της Μελέτης Κυριακού.

Η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα είναι καταλυτική σ' ολόκληρο το δίσκο. Με εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα αποδίδει εξαιρετικά το ετερόκλητο υλικό που του εμπιστεύθηκε ο συνθέτης. Συμμετέχουν ακόμα η Βασιλική Λαβίνα, η Γιούλη Τσίρου και ο συνθέτης. Επίσης συμμετέχει μεγάλη λαϊκή ορχήστρα με επικεφαλής τον σπουδαίο σολίστα του μπουζουκιού Κώστα Παπαδόπουλο, καθώς και 20μελής ορχήστρα εγχόρδων και 20μελής χορωδία που διευθύνει ο Γ. Κακίτσης. Το πανέμορφο εικαστικό μέρος του δίσκου επιμελήθηκε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς.

(c) LP | Minos | 1979 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: