Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ηλίας Ανδριόπουλος: Μουσικό τοπίο (1992)

Μετά την αποτυχία του προηγούμενου εγχειρήματος ("Τα λόγια της αγάπης"), ο Ηλίας Ανδριόπουλος επανέρχεται στα γνώριμα μουσικά μονοπάτια του και αλλάζοντας εταιρία (FM Records) μας δίνει το 1992 έναν υπέροχο δίσκο με τίτλο «Μουσικό Τοπίο». Δίπλα στον συνθέτη βρίσκεται πάλι ο Τάσος Καρακατσάνης που επιμελείται την ορχήστρα.
Είναι ένας δίσκος πλημμυρισμένος από λυρικά χρώματα και θαυμάσιες χαμηλόφωνες ερμηνείες. Το κύριο σώμα του δίσκου καλύπτει ένας λυρικός κύκλος επτά μελοποιημένων ποιημάτων του Διονύση Καρατζά* οριοθετημένος μάλιστα από δυο πανέμορφα οργανικά θέματα στη θέση εισαγωγής ("Μουσικό τοπίο") κι επιλόγου ("Coda")
Ο δίσκος συμπληρώνεται με τέσσερα ακόμη τραγούδια, μεταξύ των οποίων σε δεύτερη εκτέλεση το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη "Την αφρούρητη νυχτιά" παρμένο από τους "Προσανατολισμούς" (1984), καθώς και δύο τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου κι ένα της Αγγελικής Ελευθερίου (γνωστής κυρίως από τη νεότερη "Φαίδρα" του Μίκη Θεοδωράκη). Το ένα τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου είναι το τρυφερό "Τα λόγια της αγάπης", στο οποίο αναφέρθηκα και στην παρουσίαση του ομότιτλου δίσκου, από τα ωραιότερα που έγραψε ποτέ ο συνθέτης με πολλαπλές εκτελέσεις (Μαρία Δημητριάδη, Αντώνης Καλογιάννης, Κώστας Καράλης).
Τα τραγούδια ερμηνεύουν εξαιρετικά ο Κώστας Καράλης, στην τελευταία του μέχρι στιγμής δισκογραφική παρουσία, και η Κατερίνα Γιαμαλή, ηθοποιός και τραγουδίστρια, που την ακούσαμε και στο δίσκο του Μιχάλη Κουμπιού "Ζωγραφιστά Τραγούδια".


*Αξίζει να πούμε και δυο λόγια για τον Διονύση Καρατζά, φιλόλογο και ποιητή, γεννημένο στην Πάτρα το 1950, με πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία στην ελληνική δισκογραφία, στην οποία σύντομα θα έχουμε αναλυτικό αφιέρωμα στον Δισκοβόλο. Το 1987 ο Μίκης Θεοδωράκης μας σύστησε τον ποιητή με τους σημαντικούς κύκλους λυρικών τραγουδιών "Τα πρόσωπα του ήλιου" και "Ως αρχαίος άνεμος", ενώ το 1994 μας έδωσε κι έναν τρίτο κύκλο για φωνή και πιάνο με τίτλο "Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν" που ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη. Εξαιρετικό ήταν επίσης το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ποιητή με τον Γιώργο Ανδρέου στο δίσκο "Χελιδόνια της βροχής" (2000).

(c) FM Records/Μορφή | 1992 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: