Μετά την έκδοση του δίσκου "Διπλή βάρδια" (1992) η Μαρίζα Κωχ αφοσιώθηκε σχεδόν αποστολικά στο παιδικό τραγούδι παρεκκλίνοντας μονάχα για κάποιες φευγαλέες ματιές στη δημοτική μας παράδοση. Θα περάσουν 14 χρόνια, ώσπου να τη δούμε να επιστρέφει στο χώρο του τραγουδιού, όταν μας χάρισε μια ολοκαίνουργια δουλειά και μάλιστα βασισμένη για μια ακόμη φορά στη μελοποίηση ποιημάτων, όπως είχε κάνει το 1977 με τα τραγούδια του Νίκου Καββαδία.
Το 2006 λοιπόν η Μαρίζα παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με δέκα καινούργια τραγούδια βασισμένα σε ποίηση της Σαπφώς, της μεγαλύτερης γυναίκας ποιήτριας όλων των εποχών! Τίτλος του δίσκου: "Στον κήπο της Σαπφούς".
Είναι αλήθεια ότι η Σαπφώ (περ. 630-580 π.Χ.) υπήρξε πάντα η αγαπημένη των συνθετών μας και είναι πλούσια η ελληνική δισκογραφία με τραγούδια εμπνευσμένα από τα πολύτιμα "σπαράγματα" της ποίησής της. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τον "Μεγάλο Ερωτικό" (1972) του Μάνου Χατζιδάκι, όπου μάλιστα το μελοποιημένο ποίημα ("Κέλομαί σε Γογγύλα") αποδίδεται στην πρωτότυπη αιολική διάλεκτο! Σημαντικοί επίσης μελοποιητικοί σταθμοί της ποιήτριας υπήρξαν οι εργασίες του Μιχάλη Τερζή ("Αρχαία λυρικά", 1982), του Σπύρου Βλασσόπουλου ("Σαπφώ", 1986) και κυρίως της έξοχης Ελληνο-γαλλίδας συνθέτριας Angelique Ionatos ("Sappho de Mytilene", 1991). Ενδιαφέρουσες μελοποιήσεις επίσης μας παρουσίασαν κατά καιρούς και πολλοί άλλοι συνθέτες, όπως ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Ανδρέας Αρτέμης, ο Σάκης Παπαδημητρίου, η Νένα Βενετσάνου, οι Άβατον, οι Άνεμος και κυρίως ο μεγάλος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.
Αναμφισβήτητα όμως ο κορυφαίος σταθμός της ποιήτριας υπήρξε το έτος 2006, η χρονιά δηλαδή που εκδόθηκε και ο δίσκος της Μαρίζας Κωχ. Εκείνη λοιπόν τη χρονιά, κατά μία εντελώς παράδοξη συγκυρία, μαζί με το δίσκο της Μαρίζας εκδόθηκαν ακόμη τρεις δισκογραφικές εργασίες με ποιήματα της Σαπφώς: Της Κριστέλλας Δημητρίου ("Σαπφώ, Καβάφης"), του Γιάννη Γλέζου ("Τα ρόδα της Πιερίας") και ο έξοχος δίσκος του Νίκου Ξυδάκη ("Γρήγορα η ώρα πέρασε")!
Ας σταθούμε όμως λίγο παραπάνω στο δίσκο της Μαρίζας, η οποία προσέγγισε πολύ διακριτικά την ακριβή κληρονομιά της μεγάλης ποιήτριας επιλέγοντας στίχους με θεματολογία του έρωτα, του πάθους, της φιλίας και του σαρκασμού. Δεν κάνει επίδειξη μουσικής ευφυίας, αλλά προτιμά να ντύσει πολύ λιτά τους σπουδαίους αυτούς στίχους αποδίδοντάς τους με τη συνοδεία ενός απλού λαούτου. Το αποτέλεσμα ηχεί πολύ όμορφο και αποδεικνύει το ταλέντο της δημιουργού, αλλά και τη βαθιά συγγένεια της καλλιτεχνικής της φύσης με τη μακρινή της πρόγονο!
Οι στίχοι έχουν αποδοθεί στα νεοελληνικά από τον Γιάννη Καρβέλα, ενώ στο λαούτο συνοδεύουν ο Νίκος Οικονομίδης και ο Μιχάλης Νικόπουλος. Μαζί τους και ο συνθέτης Νίκος Πιτλόγλου παίζοντας άρπα. Συμμετέχει επίσης στην απαγγελία η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου και στην ανδρική φωνή ο Ηλίας Βαμβακούσης.
(c) Verso | 2006 | πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου